Z televize do (japonského) komiksu
Jay: Sherlock. Slepý bankéř

Z televize do (japonského) komiksu

Fanouškům kultovního britského seriálu Sherlock bude asi jeho komiksová adaptace připadat statická, fanouškům mangy zase příliš evropská. Ale své kouzlo v rámci krimi žánru má.

Málokterá adaptace příběhů nejslavnějšího literárního detektiva si získala tak kultovní status jako série britské BBC nazvaná jednoduše Sherlock. Možná i proto už v roce 2012, tedy dva roky po startu série v Británii, zpracoval japonský kreslíř Jay první příběh Studie v růžové pro tamní komiksový trh. Rok nato následovala další epizoda Slepý bankéř, která se letos dočkala českého vydání (Studie v růžové vyšla loni). K českému vydání je připraven také zatím poslední díl série Velká hra, který vyšel v originále v roce 2013. K dalším se Jay nedostal a zdá se, že už ani nedostane, byť například v Evropě začala sháňka po komiksové adaptaci až s prozatím poslední sérií vysílanou v roce 2017. Díl Slepý bankéř mimochodem ve všech vydáních provází jedna chyba: scenáristou tohoto dílu výjimečně nebyl ani jeden z dvojice tvůrců seriálu, ale Stephen Thompson, který v komiksu není uveden nejen na titulní straně, ale ani v tiráži.

Kouzlo televizního seriálu tkví ve velké míře v aktualizaci a zasazení do současnosti, kde moderní kriminalistické metody nikterak neumenšují brilantní postřeh a bleskové deduktivní a analytické schopnosti geniálního detektiva. Ale to by samo o sobě nestačilo – dalším výrazným prvkem je prudká rychlost děje, zejména pak právě při sledování Sherlockových úvah. Seriál vyniká klipovým rytmem, „vpisováním“ digitálních vysvětlivek a popisků, dynamickou hudbou a samozřejmě suverénním herectvím Benedicta Cumberbatcha jako Holmese a Martina Freemana v roli Watsona.

Což jsou všechno prvky do komiksu těžko převoditelné, jakkoliv zrovna japonské komiksy jsou svou dynamikou proslulé. Jay technik mangy využívá, seč může, jeho vyprávění má spád i napětí, ale marná sláva – původní televizní tempo nestíhá. Pro fanoušky seriálu bude komiks nutně statický a pomalý. A místy také trochu nepřehledný: z některých akčních scén není zrovna patrné, co se na obrázku děje, nemluvě o tom, že méně zkušení čtenáři mangy budou mít občas potíže správně poskládat posloupnost obrázků (sešit se čte odzadu a zprava doleva).

Přítomnou epizodu nicméně do značné míry zachraňuje zápletka. Fanoušci původního seriálu ji sice z úvodního triptychu považují za nejslabší, komiksovému zpracování však docela svědčí pulpový motiv s čínským pašeráckým gangem, který vraždí své kurýry v domnění, že jej okradli. Při čtení komiksu sice zřetelněji vyjde najevo pokulhávající motivace vražd, když vlastně pachatele vůbec nevedou ke kýženému cíli, kterého by asi snadněji dosáhl nějakou domluvou (ať už mírumilovnou, nebo asijskou), ale to po závěrečné vtipné pointě čtenářům dojde až se zpožděním. Jinak ale luštění záhady táhne děj spolehlivěji než obdivované špičkování mezi Holmesem a Watsonem, které prostě v komiksové verzi nemá to správné načasování a bezprostřednost.

Komiksových detektivek je nicméně v českých knihkupectvích stále tak málo, že ctitelé tohoto žánru si manga Sherlocka najdou. Zvláště když ambiciózní francouzská série Holmes už čtyři roky čeká na pokračování.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Steven Moffat, Mark Gatiss, Jay: Sherlock. Slepý bankéř. Přel. Anna Křivánková, Crew, Praha, 2019, 192 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse