Šermovačka na sněhu
Dorison, Xavier: Mistr meče

Šermovačka na sněhu

Sníh, strmé srázy a v patách naštvaní venkované i šermířský rival. S tím vším se musí vypořádat titulní hrdina sympaticky starosvětského dobrodružného příběhu z roku 1535.

Po několika neúspěšných pokusech se v posledních letech zdá, že vedle amerických a japonských komiksů se u nás přece jen začíná dařit také těm francouzským. Vedle tradičních řad (Astérix, Thorgal), které tu vycházejí už od devadesátých let, se totiž objevuje čím dál víc komiksů od současnějších autorů. A vedle artových prací přibývá především frankofonního mainstreamu. Ten je samozřejmě neobyčejně rozsáhlý a pestrý, přičemž od zmíněné americké a japonské konkurence jej nejvíc odlišuje zaměření na tradiční dobrodružné příběhy, v nichž mají Francouzi od dob Alexandra Dumase bohatou tradici. V době, kdy oddechové literatuře i filmu vládnou žánry krimi, sci-fi a fantasy (případně superhrdinské příběhy), se dobrodružné příběhy (nejčastěji s historickou tematikou) mohou zdát poněkud překonané, nicméně svou přitažlivost mají, zvláště když jsou dobře udělané.

A Mistr meče, uzavřený komiks zkušeného a plodného scenáristy Dorisona (v češtině už vyšly první díly jeho sérií Asgard, HrobařDlouhý John Silver, kromě nich píše například také vedlejší série thorgalovského univerza) z roku 2015 je přesně ten případ. Jistě – příběh z roku 1535 o stárnoucím šermíři, který opustil královský dvůr a v divočině zasněžených Alp se znovu utkává se sokem, kterého už jednou porazil, možná Dumasovy zápletky připomíná docela okatě. A podobně jako populární vypravěči devatenáctého století si autor až příliš často pomáhá trochu triviálními prostředky – tedy především opakovaným zajímáním a osvobozováním sympatických postav, neporazitelností hlavního hrdiny Hanse Stalhoffera a občasnými patetickými proklamacemi o cti a poslání. Také trik, kterým Stalhoffer ve finálním šermířském souboji vyzraje na hbitějšího soupeře, už byl použit ve filmu Rob Roy v roce 1995.

Ale přesto ty staré vypravěčské finty fungují, přinejmenším pro generace, které na knihách a filmech podobného ražení vyrůstaly. Zvláště, když získají modernější (tedy krvavější, akčnější a syrovější) formu. Chytré je také zasazení významné části příběhu do zasněžených velehor, protože jak vědí zejména filmaři, krev se na sněhu skvěle vyjímá. Ví to i kreslíř Parnotte, který dokáže odhadnout, kdy setrvat v detailu a kdy ukázat celek, který dovede řadit okna i ve statickém okamžiku tak, aby byl výsledek dynamický a korunovaný pointou na konci stránky, a který umí tónovat barevnost jednotlivých pasáží tak, jak to umějí jen Francouzi. Jeho kresba je sice konvenčně realistická, ale v tomto stylu bravurní, rozmáchlá, plná vnitřního napětí a podpořená prokresleným pozadím.

Dorisonův příběh vyniká především sevřeností. S výjimkou úvodu a závěru se celý odehrává v průběhu několika málo dní v prostředí francouzsko-švýcarských Alp, které se trojice uprchlíků marně pokouší překročit na švýcarskou stranu. Tam nesou překlad Bible do francouzštiny, tam na ně čekají protestanti, zatímco naštvané katolíky mají v patách. Na relativně malém prostoru se toho odehraje překvapivě hodně, zemře značný počet postav včetně několika kladných a vše směřuje k docela draze vykoupenému happy-endu.

V příběhu se přitom nachází zajímavý rozpor: hlavní hrdinové usilují o zmodernizování a zdemokratizování církve a společnosti, ale Hans Stalhoffer je zároveň odpůrcem rapíru, nové lehké zbraně, kterou pohrdá, protože je to „zbraň obchodníků a měšťanů“, zatímco „meč je ve službách království a cti“. Jestliže jsou tedy autoři v oblasti víry na straně pokroku, v oblasti technologií zůstávají na straně tradice.

Aktuálně nejvýznamnějším importérem frankofonních komiksů na český trh je nakladatelství Crew. Menší Nakladatelství Josefa Vybírala (letos má v edičním plánu šest komiksů) to oproti lacinějšímu provedení zmíněného nakladatelství (Crew zmenšuje formát a používá měkkou vazbu) zkouší v plné parádě. Mistr meče si takovou péči zaslouží a fanoušky historických šermovaček uspokojí vrchovatou měrou.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Xavier Dorison, Joël Parnotte: Mistr meče. Přel. Jitka Musilová, Nakladatelství Josef Vybíral, Žalkovice, 2019, 96 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse