Zemřela legenda dětské literatury Gunilla Bergström
Bergström, Gunilla

Zemřela legenda dětské literatury Gunilla Bergström

Švédská literatura se v létě rozloučila s autorkou Gunillou Bergström, jejíž knihy pro děti formovaly generace čtenářů i tvůrců. Do dětského literárního světa přinesla nová, často složitá témata, ale také jako první použila v knize pro malé čtenáře techniku koláže. Je velká škoda, že její dílo dosud nebylo přeloženo do češtiny. Postavy, jež vytvořila, ale nestárnou, a tak není pozdě tuto chybu napravit.

Švédská literární scéna utrpěla koncem léta zásadní ztrátu: 25. srpna po delší nemoci zemřela spisovatelka a ilustrátorka knih pro děti Gunilla Bergström (nar. 1942). Její nejznámější postavou je malý Alfons Åberg, který prožívá nejrůznější dobrodružství ve více než třiceti knihách vydaných v letech 1972–2012. Příhody chlapce žijícího v řadovém paneláku baví již téměř padesát let čtenáře v několika desítkách zemí včetně Brazílie, Somálska či Walesu – v Česku bohužel ne.

I u nás nicméně měli malí televizní diváci kdysi možnost zhlédnout večerníčkový seriál Alfi tropí hlouposti. Vedle různých dětských postav v Alfonsově okolí, z nichž za zmínku stojí především imaginární kamarád Mållgan, ve vyprávění zaujme tatínek Bertil, symbolizující svět a názory dospělých, které jsou s těmi dětskými často jen málo kompatibilní. Nápadná je nepřítomnost maminky, která v příbězích nevystupuje a ani se o ní nikde nemluví. „Možná je v prádelně,“ odpovídala občas na otázky čtenářů po Alfonsově mamince sama autorka. Gunilla Bergström v tomto ohledu vycházela i ze svých vlastních vzpomínek, její matka, učitelka pečující o sedm vlastních dětí, na ni totiž neměla příliš času.

Alfonse Åberga znají děti v mnoha zemích světa, málokde ovšem pod jeho původním jménem.

Mimořádnou pozici Alfonse Åberga ve švédském prostředí potvrzuje skutečnost, že jeho jméno nese od roku 1992 cena udělovaná „za příkladné výkony v oblasti kultury pro děti“ a od roku 2015 je i maskotem kampaně bojující proti šikaně mezi nejmenšími. Autorka nicméně vytvořila i další tituly pro děti, jejím debutem byla v roce 1971 kniha Mias pappa flyttar (Miin tatínek se stěhuje) a sama měla ze svých postav nejraději dvojici Bill a Bolla. K napsání stejnojmenné knihy ji inspirovala mladší dcera, které lékaři diagnostikovali autismus. Při psaní knih o Billovi a Bolle dokonce Gunilla Bergström porušila slib, který sama sobě dříve dala, totiž že vlastní děti nikdy nepoužije jako předobraz svých postav. Stala se tak jednou z prvních autorek vnášejících do dětské literatury témata zdravotního hendikepu, ale třeba také rozvodu. V jejích knihách se také objevují motivy, které by dnes prošly už jen těžko, například skutečnost, že tatínek Bertil často kouří lulku, a to i ve chvílích, kdy čte malému Alfonsovi v jeho pokojíčku pohádku na dobrou noc. Průkopnicí byla i co se týče výtvarných technik – jako první použila v knihách pro děti metodu koláže. Za svou tvorbu se dočkala řady ocenění, mezi nejvýznamnější patřila v roce 2019 medaile Litteris et Artibus vyrobená ze zlata, kterou uděluje sám švédský král.

S Alfonsem Åbergem se v roce 2016 mohli setkat i návštěvníci veletrhu hraček v Norimberku

Mluvčí Švédského institutu pro dětské knihy Lillemor Torstensson zdůrazňuje autorčin vliv na celé generace čtenářů i tvůrců: „Inspirovala mnoho lidí, svou technikou a vyjadřováním ovlivnila tvorbu knih pro děti i způsob, jakým se na ně díváme. Znamenala velmi mnoho pro autory dětských knih, kteří přišli po ní.“ Hudebník Georg Riedel, autor doprovodu k animovaným filmům o Alfonsovi, dodává: „Byla to jedna z nejzábavnějších zakázek, které jsem kdy dělal. Alfons mi přišel tak hezky mazaný a já ho mohl doprovodit bláznivou hudbou. Byl rozjívený i modernistický. Gunilla se velmi angažovala, když šlo o svět okolo ní a děti, které to měly v životě těžké.“ A do třetice nechme promluvit šéfa kulturní rubriky deníku Dagens Nyheter Björna Wimana: „Alfons Åberg a jeho tatínek jsou postavy, které stály u zrodu moderního Švédska. Tatínek Åberg znamenal hodně pro obraz otce-samoživitele v moderním paneláku. Gunilliny knihy někdy pojednávají o opravdu těžkých věcech, ale přístupným a zábavným způsobem. Najdeme tam osamělost a stesk, nutnost vzájemné tolerance, a pak se to často obrátí ve hru. Ukazuje, jak důležitá a převratná je pro člověka schopnost si hrát. Podle mě Gunilla Bergström patří mezi největší umělce, které moderní Švédsko mělo.“

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Martin Liška,

Jen doplním, že ve Švédsku v těchto dnech vychází první překlad hned dvou knih o Alfonsu Abergovi v ukrajinštině: https://alfons.se/nyheter/alfons-aberg-pa-ukrainska/

Martin Liška,

Tento týden byla zveřejněna informace, že Gunilla Bergström krátce před smrtí věnovala řadu svých originálních kreseb Severskému muzeu akvarelů v městečku Skärhamn na jihozápadě Švédska. Na jaro 2022 plánuje muzeum velkou výstavu této kolekce.