Nobelova cena 2021
Nobelova cena 2021: Abdulrazak Gurnah

Nobelova cena 2021

Nositelem Nobelovy ceny za literaturu se stal rodák ze Zanzibaru Abdulrazak Gurnah. Vzhledem k tomu, že posledním vítězem z řad afrických spisovatelů černé pleti byl v roce 1986 Nigérijec Wole Soyinka, není volba letošního laureáta příliš překvapivá.

Abdulrazak Gurnah (1948) ve dvaceti letech odešel na studia do Velké Británie, kde od té doby žije a rozvíjí výzkum v oblasti postkoloniální literatury a kolonialismu. V současnosti působí na Ústavu anglistiky na Univerzitě v Kentu. Gurnah zatím napsal deset románů a jednu povídkovou sbírku, ve kterých se věnuje podobným tématům jako v akademickém výzkumu.

Mezi jeho nejznámější knihy patří například historický román Paradise (Ráj, 1994), odehrávající se na počátku dvacátého století. Děj zabíhá i do první světové války, hlavního hrdinu příběhu násilím naverbuje německá armáda. Román By the Sea (U moře, 2001) kriticky zachycuje příběh postaršího žadatele o azyl, který přijíždí ze Zanzibaru do Británie. V nejnovější románu Afterlives (Životy po životech, 2020) se Gurnah částečně vrací k románu Paradise: do hloubky se v něm věnuje nepříliš probádané úloze Německa coby africké koloniální mocnosti.

Dle vyjádření porotců obdržel autor ocenění v hodnotě 10 milionů švédských korun za „nekompromisní, soucitný a pronikavý pohled na dopady kolonialismu a osud uprchlíka v propasti mezi kulturami a kontinenty“.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

pokud tomu říkáte,

... diskuse o kritériích, tak určitě. Já tomu říkám zas další výkřik někoho, kdo nic moc o tématu a souvislostech neví, ale tím silnější názor má na to, co by mělo a nemělo být, a zejména spolehlivě pozná nejlepší literaturu, ať už ji četl, nebo ne.

E. U. Garp,

A co vy jste za demagoga? Posílat někoho, kdo diskutuje o kritériích literární ceny, aby si založil vlastní, je na stejné úrovni jako říkat tomu, kdo si stěžuje na zpožděný vlak, aby si zkusil dělat dispečera nebo výpravčího a pak může něco kecat.

prosím vás,

a co vy jste za experta, že tak dobře víte, za co a komu by se měla nebo neměla udělovat Nobelova cena? Byl tu nějaký Nobel, ten napsal nějakou závěť, udělováním cen pověřil určité instituce a lidé v těch institucích se řídí určitými kritérii a samozřejmě i svými preferencemi. Do kterých se v případě literatury promítá i vůle věnovat pozornost zajímavým autorům ze zemí, které se dřív moc nebraly na vědomí. Četl jste něco od toho spisovatele, víte, jestli je to dobré? Proč si nezaložíte vlastní literární cenu?

Ivan Burda,

“Vzhledem k tomu, že posledním vítězem z řad afrických spisovatelů černé pleti byl v roce 1986 Nigérijec Wole Soyinka, není volba letošního laureáta příliš překvapivá.” - Dostal tu cenu tedy za spisovatelske zasluhy, nebo i za to, ze je cerny a z Afriky? Nobelova cena za literaturu by mela byt za literaturu a nemelo by hrat roli, jestli je nekdo cerny nebo zluty nebo bily. Ani kdyby zadny cerny tuto cenu nedostal jeste nikdo, nemelo by to hrat roli. Nebo priste to dostane nekdo i proto, ze je teeba na voziku nebo ma tezke akne?

KA-J,

Nemáte prosím aktuální informace, jestli se některé české nakladatelství chystá vydat některý z románů oceněného nobelisty, případně v jakém časovém horizontu?

Adam,

Děkujeme Adamovi

redakce,

Děkujeme Henrymu.

Henry,

Soyinka 1986.