Obhájce s mrtvolou v kufru
Connelly, Michael: Zákon neviny

Obhájce s mrtvolou v kufru

Michael Connelly umí vedle případů detektiva Bosche psát také právnické thrillery. Zákon neviny je zajímavý hlavně tím, že hlavní hrdina, advokát Mickey Haller, tentokrát musí hájit sám sebe před obviněním z vraždy.

Úspěšný losangeleský detektivkář Michael Connelly v roce 2005 zahájil vedle své erbovní řady s detektivem Harrym Boschem z oddělení vražd také jednu další, která se dokonce dočkala většího dílčího úspěchu. Román The Lincoln Lawyer se totiž v roce 2011 dočkal povedené hollywoodské adaptace s Matthewem McConaugheym v hlavní roli. Byla to teprve druhá adaptace Connellyho knihy pro thrilleru Krvavá stopa (2002), natočeného podle knihy s penzionovaným vyšetřovatelem FBI Terrym McCalebem. Po úspěchu seriálu Bosch se (už letos v květnu) navíc chystá na Netflixu také premiéra seriálu právě s Mickeym Hallerem. Česky vyšel první Hallerův případ rok po originálu pod názvem Advokát, letos vyšlo třetí vydání pojmenované (týmž překladatelem Jiřím Kobělkou) Obhájce. Oba české názvy vypustily limuzínu Lincoln s řidičem, v níž se Mickey rád vozí a kterou vlastně používá místo kanceláře – a názorně to dokazuje jeho povahu či přinejmenším její část.

Haller je totiž na rozdíl od charakterního hrdiny žánrové klasiky Perryho Masona mnohem realističtějším typem obhájce: jeho hlavní snahou je vyhrát případ, ať je jeho klient vinen, či nikoliv, a k tomu ještě slušně vydělat. Užíval si života na úrovni, popíjel martini, zaplétal se do románků s kolegyněmi z právnické či soudní branže i s klientkami. Byl to rozvernější, bezstarostnější a místy až cynický protipól svého staršího nevlastního bratra Bosche, který občas působí až příliš vzorně. Pozoruhodná byla i volba vypravěčské perspektivy: zatímco většinu svých knih napsal Connelly ve třetí osobě, Hallerovy případy vypráví hlavní hrdina sám – a Connelly chytře pracuje s přirozenou čtenářskou tendencí idealizovat si vypravěče.

V aktuálním románu už to však tak úplně neplatí. Connellyho hrdinové stárnou a platí to i pro Hallera, který několik let abstinuje, a v závěru knihy se dokonce dá dohromady se svou partnerkou z prvního dílu a matkou jejich dcery, která mezitím dorostla (a samozřejmě studuje práva). Autor mu navíc moc rozkoší nedopřeje, protože ho hned dvakrát pošle do vězení.

To proto, že jednou v noci, když se obhájce (střízlivý) vrací z večírku na oslavu posledního úspěšného případu, objeví policejní hlídka při (zdánlivě?) rutinní kontrole v kufru jeho auta mrtvolu. Ukáže se, že jde o jednoho z jeho bývalých klientů, který navíc Hallerovi dlužil peníze. A pro státní aparát je to jasné: Haller je vrah a patří za mříže. Od té chvíle se začíná odvíjet případ plný právnických kliček a půtek. Zároveň s tím, jak Haller a jeho tým odvracejí útoky obžaloby, se snaží na vlastní pěst vypátrat pozadí obvinění i to, kdo Hallerovi mrtvolu do auta podstrčil. Neboli Connelly tu slibuje cosi jako moderní obdobu už skoro devadesát let starých právnických detektivek Erleho Stanleyho Gardnera, které končívaly efektním odhalením pachatele přímo v soudní síni a triumfálním osvobozením klienta. Kdo ale takový závěr očekává, bude zklamán: Haller se samozřejmě dočká toho, že je všech obvinění zproštěn, ale i když se dozvíme jméno pravděpodobného vraha (či možná spíše objednavatele vraždy), detaily zločinu zůstanou postavám i čtenáři utajeny, včetně role policie, kterou Haller podezřívá z účasti na spiknutí proti němu. Je pravda, že mnoho reálných případů takto dopadá, že zůstanou vyjasněny jen zčásti, přesto však po dočtení románu panuje jisté mírné zklamání z nedořečení mnoha motivů a linek.

Jinak ovšem Zákonu neviny není moc co vytknout: má solidní tempo, Haller je ustavičně pod tlakem státního aparátu v čele se zarputilou žalobkyní, která je o jeho vině přesvědčena, a dokonce se ocitá při pobytu za mřížemi v ohrožení života. Při opakovaném obědvání těstovin s boloňskou omáčkou vzpomíná na lepší stravu ve vybraných losangeleských restauracích, kterou si také hned po svém propuštění dopřeje. Do případu opět zapojí jako vyšetřovatele i penzionovaného Harryho Bosche, který tu náhle působí jako odtažitý suchar. Příznivce Michaela Connellyho ten čtivý román nezklame – ti ostatně vědí, že konstruování důmyslných zápletek a jejich působivé rozuzlení nikdy nebylo autorovou nejsilnější stránkou.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jiří Kobělka, Nakladatelství Slovart, Praha, 2021, 360 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse