Cena Jiřího Ortena, nominace (2009)
Cena Jiřího Ortena, nominace (2009)

Cena Jiřího Ortena, nominace (2009)

Vyhlášení držitele Ceny Jiřího Ortena pro rok 2009 proběhne 14. 5. 2009 od 17 hodiny ve Velkém sále Průmyslového paláce na Světe knihy Praha 2009.

13. 4. 2009 odborná pětičlenná porota ve složení šéfredaktorka čtrnáctideníku A2 Libuše Bělunková, vedoucí katedry české literatury Petr A. Bílek (předseda), šéfredaktor nakladatelství Odeon Jindřich Jůzl, spisovatel Pavel Kosatík a redaktor časopisu Týden Pavel Mandys vybrala z 25 přihlášených prací tři kandidáty, nominované na vítěze v roce 2009 (řazeno abecedně):


1. Jakuba Katalpa: Hořké moře (Paseka)
Uděleno za fabulační odvahu a energický, osobitý styl vyprávění.

Nový román mladé české spisovatelky je vyprávěn ústy tří generačně odlišných žen, jejichž osudy se proplétají v civilní i citové rovině. Jakuba trpí vzácným onemocněním, které jí brání pamatovat si lidské tváře, Marie je svázána s domem, v němž ožívají mrtví, a Aniele se jako zázrakem podařilo zastavit čas. Žádná z žen nenachází pokoj. Jsou silně spojeny se svými předky, jejich vzpomínkami se znovu probouzí minulost. Realita a sen jsou vzájemně prostoupeny. Nic není jisté, skutečnost se neustále mění.
Román je možné číst různými způsoby, vstoupit do vrstvy dějové, nebo se nechat inspirovat jeho snovou linkou. Především je však nutné vnímat ho jako podobenství, zviditelnění archetypu ženy.

Jakuba Katalpa (1979)
Je autorkou prózy Je hlína k snědku (Paseka, 2006), která byla nominována na cenu Magnesia Litera.

 


2. Jakub Řehák: Světla mezi prkny (Agite/Fra)
Uděleno za pozorovatelství, které neutkvívá na povrchu věcí a stává se formou osobního poznávání.

Prvotina Jakuba Řeháka v sobě pozoruhodným způsobem kloubí smyslovou senzibilitu (především vizuální) a silné vnitřní vize, svébytně těžící ze surrealistické tradice. Řehákova poezie sugestivně balancuje na hranici mezi popisem a prožitkem; básníkovi se daří psát texty nabité realitou (často až dokumentární záběry z bezcílných procházek městem a předměstím), která se - někdy plíživě, jindy naráz – „sveze“ do vidiny (hororové, erotické, groteskní.). A je třeba také upozornit na básníkovu vůli k přesnému pojmenování, k vyškrtání nadbytečného; na vyrovnanost všech textů v knize (u básnické prvotiny málokdy vídané).

Jakub Řehák (1978)
Navštěvoval gymnázium v Uherském Brodě, školní vzdělání potom završil studiem na Vyšší odborné škole filmové ve Zlíně, během níž natočil jako režisér dva krátké hrané filmy Jáma a Svatá Marie. Básně píše od šestadvaceti let. Od roku 2005 pravidelně zveřejňuje poezii na internetovém kulturním serveru www.totem.cz. Časopisecky publikoval básně a recenze ve Tvaru, Wellesu, Pandoře, Souvislostech a A2. Žije v Praze.


3. Jana Šrámková: Hruškadóttir (Labyrint)
Uděleno za stylově čisté, tematicky ojedinělé, nedoslovné vyprávění.

Najít přátelství, prostředí k životu, zbavit se strachu a na prahu dospělosti se „adoptovat“ do fungující rodiny. Dá se v oceánu smutku šlapat voda? Existuje dno a stojí za to se od něj odrazit? Debut Jany Šrámkové vypráví příběh osudové lásky zahrnující víc než jen vztah muže a ženy. Slova jako milovat nebo láska k tomu ale nepotřebuje. Zvláštní autorská cudnost, mistrná technika náznaků a přesných detailů dělají z téhle „islandské“ novely podivuhodné čtení.

Jana Šrámková (1982)
Vystudovala Evangelikální teologický seminář, dokončuje studium tvůrčího psaní a redakční práce na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Věnuje se literatuře pro děti (k vydání připravuje knihu Putování žabáka Filemona) a fotografuje. Žije v Praze.
Novela Hruškadóttir je jejím prozaickým debutem.
 

Vyhlášení držitele Ceny Jiřího Ortena pro rok 2009 proběhne 14. 5. 2009 od 17 hodiny ve Velkém sále Průmyslového paláce na Světe knihy Praha 2009. Slavnostní podvečer bude moderovat herec Jiří Ornest. Všechny tři nominované knihy představí krátký literární pořad, vítěz obdrží od Magistrátu hl. města Prahy tradičních 50 000 Kč.

Aktualita

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

citizen,

jaké poetické kouzelnictví, krutibrko? to jako já? :-) a jinak jo...jsme moc přecitlivělý...

citizen,

chmmm

Fra Angelico,

Jo občan je citizen! Jsem já to ale nedovtipa. Přes výhrady vůči poetickému kouzelnictví fandím jemu.

erik,

ale citizen jojojo :-)) ste moc přecitlivělý, hoši.

g,

citizene, ba ani hanus.

Fra Angelico,

A co takhle začít s kategoriemi? Do té poetické by mohli být nominováni Řehák, Košinská i Hanus. A říkalo by se tomu Magnesia Litenka.

Občan,

Je nepochopitelné, že místo Řeháka nefiguruje mezi dvěma prozaičkami za poezii spíš Ondřej Hanus a jeho Stínohrad nebo Eva Košinská se Solným sloupem.