Audioknihy mají své ceny
Audioknihy mají své ceny

Audioknihy mají své ceny

Mluvené slovo je v rámci knižního trhu zatím mimo hlavní proud. Cenami pro nejlepší audioknihy se to pokouší změnit nově založená Asociace vydavatelů audioknih: na letošním veletrhu Svět knihy vybrala nejlepší loňské nahrávky v celkem osmi kategoriích.

Audioknihy nebudí takové vášně jako e-knihy, nemají zapřisáhlé odpůrce ani oddané vyznavače, kteří by si pro ně řezali ucho. Mluvené slovo je zatím mimo hlavní proud. Kouzlo předčítání zůstalo uvězněné ve vzpomínkách na dětství. Malý čtenář je chválen, že si někde v koutku tiše čte, neotravuje a hlavně nevyžaduje, aby mu někdo četl. Není tedy divu, že většina sveřepě trvá na tom, že by se čtení nemělo nijak ulehčovat.

Audio vydavatelé sobě – Asociace vydavatelů audioknih (AVA)
Představivost čtenářova se klade vysoko. Nikdo se neodváží zpochybňovat, že filmová adaptace živí oči obrazy a pohybem, uši hudbou, ruchy a dialogy. Zdůrazňuje se, co chybí oproti knize. A co když nechybí nic? Co když čtená kniha zprostředkuje text písmenko po písmenku a navrch přidá tempo, barvu hlasu, zrychlený dech, zklidňující nádech, bohatost znělého slova, výraz pečlivě dávkovaný pod dohledem režiséra?

Náklady na kvalitní audioknihu si nezadají s náklady na knihu tištěnou. Čtenáři nemusí vědět, co vše za kvalitní mluvenou knihou stojí. Stačí, když budou vědět, že by mohli být i posluchači. Proto deset audio vydavatelů založilo Asociaci vydavatelů audioknih (AVA), která bude propagovat zvukové knihy, vysvětlovat a komunikovat po jednom i jako AVA s médii i s posluchači. Současnými členy AVA jsou vydavatelství od největších po ta dosud nejmenší, vzniklá v posledních pár letech. Zde je tedy prvních deset statečných: Radioservis (Český rozhlas), Supraphon, Audioteka.cz, Tympanum, AudioStory, Popron, OneHotBook, Kristián, Audioberg, Walker & Volf. Poprvé o sobě AVA dala vědět v pátek 16. května, kdy na Světě knihy vyhlásila výsledky prvního ročníku ceny Audiokniha roku 2013.

První Audiokniha roku aneb Vyhráli vlastně všichni
Magnesia Litera to sice ještě nebyla, ale na tvářích zúčastněných byl k přečtení jasný vzkaz „Berte nás vážně". Výherci sice obdrželi namísto křišťálových sošek modrá papírová sluchátka z Kadílny a ani finanční odměna se nekonala, ale radost byla jako na Oscarech. Dvacet členů odborné poroty se muselo seznámit s téměř devíti desítkami audio titulů, které nominovali sami vydavatelé, aby rozhodli o vítězích v šesti kategoriích. Sedmou byla Zvláštní cena poroty, o osmé hlasovala veřejnost. Předávání se ujal jeden z porotců a zároveň hybatelů projektu Jakub Horák, který na webu Audiokniharoku informuje o celé šíři audionabídky, propojuje informace, sdílí recenze, zkrátka drží mluvenému slovu palce. V prvním ročníku se soutěže zúčastnilo dvacet devět audio vydavatelů a do boje vyslali celkem 86 titulů.

První cena, u audioknihy zdánlivě překvapivě, se týkala obalu. Překvapivě však do té doby, než si člověk uvědomí, že obal zvukové nahrávky je v případě audioknihy vlastně jediný grafický i informační prvek. V zakoupeném zvukovém souboru není možné listovat, prohlížet si ilustrace, zkoumat tiráž. Obal je tak vlastně jedinou kontaktní plochou mezi zákazníkem a nabízenou audioknihou. Porotcům se nejvíce líbila obálka audioknihy Emil a detektivové od Audiobergu. Design vytvořila Kateřina Tvrdá, kterou čtenáři možná znají z nakladatelství Portál. Za Audiobergem putovala i cena za nejlepší audioknihu pro děti a mládež pro titul Tatínek 002. Četbě a především fantazii Arnošta Goldflama se odolat nedá, fantastickým příběhům podlehnou uši dětí i dospělých. Cenu převzal režisér Jan Jiráň, který zároveň vyřídil vzkaz A. Goldflama: „Kdybychom vyhráli, tak za mě poděkuj. A těch 200 000 káčé, co vyhrajeme, tak ty chci všechny.“ Protože smích v sále dávno odezněl, je nutné doplnit, že žádné, ale opravdu žádné finanční bonusy se nerozdávaly.

Nejlepší hudbou v tomto ročníku Audioknihy roku se může pochlubit audio zpracování norské detektivky od Jo Nesbøa Nemesis a složil ji Marko Ivanović. Ředitelka Radioservisu Kateřina Konopásková se s tvůrci této audioknihy vrátila na pódium ještě pro ocenění za nejlepší vícehlasou audioknihu. Na natáčení Nemesis se totiž podílelo přes padesát herců a prý ještě několik zvířat. Režisér Aleš Vrzák s tímto ohromným ansámblem vytvořil šest rozhlasových činoher, které se nejprve vysílaly v rozhlase a poté byly vydány jako souvislá pětihodinová nahrávka.

Nejlepším interpretem byl vyhlášen Hynek Čermák za výkon v audioknize Národní třída, kterou načetl s Kristýnou Frejovou. Novelu Jaroslava Rudiše vydalo vydavatelství OneHotBook. Zdánlivě nezúčastněný Čermákův hlas, který brousí příběh jako pilník, sbírá kapitolu po kapitole sympatie pro hlavního hrdinu. Nejlepší jednohlasou audioknihou se pro rok 2013 stal titul Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války opět od Radioservisu. Nahrávka Českého rozhlasu z roku 2013 byla pro vydání na CD a mp3 doplněna o další pasáže z knižní předlohy a hlas Oldřicha Kaisera se s lehkostí zmocňuje postav ženských i mužských, takže posluchač neznalý hlasových možností tohoto vypravěče by snadno mohl odpřisáhnout, že je zde herců jako v Nemesis.

Do hlasování posluchačů se zapojilo 1557 lidí a prvenství v kategorii Cena posluchačů si odnesl Václav Tobořík z agentury Kristián za audioknihu Forrest Gump spolu s režisérem Pavlem Kadlecem. Příjemný hlas Jana Hartla si poradí nejen s netradičním vypravěčem, ale i se vzpomínkou na výborný český dabing Vladimíra Dlouhého.

Ceny vyslaly do světa zprávu, že vydavatelé mají zájem na tom, aby vznikaly kvalitní nahrávky mluveného slova. Posluchač začátečník může přesto mít pocit, že kupuje zajíce v pytli. Nepřekvapí proto, že porota ocenila on-line službu Audiotéka.cz, která nabízí nejen moderní, přehledný způsob nákupu nahrávky formou stahování do počítače či chytrého telefonu, ale také přispívá k popularizaci audioknih. Samozřejmou součástí nabídky jsou i celé ukázkové kapitoly zdarma.

Dostat mluvené slovo do podvědomí čtenářů je ostatně společným cílem vydavatelů, podporovatelů a milovníků audioknih. Pokud se to podaří, dočkáme se audio zpracování nejen osvědčených pohádek, klasických děl a největších bestsellerů, ale i zajímavých žánrových titulů. A třeba následujícího rozhovoru v knihkupectví:
„Máte nového Neila Gaimana?“
„Jistě. A chcete originál, český překlad v pevné nebo měkké vazbě, komiks nebo dáte přednost audioknize?“

Výsledky ceny Audiokniha roku 2013
Nejlepší obal: Emil a detektivové, vytvořený Kateřinou Tvrdou a Janem Fauknerem pro Audioberg
Nejlepší hudba: Nemesis, složená Markem Ivanovićem pro Radioservis
Nejlepší interpret: Hynek Čermák v audioknize Národní třída namluvené pro OneHotBook
Nejlepší audiokniha pro děti a mládež: Tatínek 002, namluvená Arnoštem Goldflamem, režírovaná Janem Jiráněm a vydaná Audiobergem
Nejlepší jednohlasá audiokniha: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, namluvená Oldřichem Kaiserem, režírovaná Markétou Jahodovou a vydaná Radioservisem
Nejlepší vícehlasá audiokniha: Nemesis režírovaná Alešem Vrzákem a vydaná Radioservisem
Cena posluchačů pro audioknihu: Forrest Gump namluvená Janem Hartlem, režírovaná Pavlem Kadlecem a vydaná Kristiánem
Zvláštní cena poroty: Audiotéka.cz

Přehled

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse