JB

Josef Brož

Thriller a romance: kniha Yvese Raveye se rouhá proti pravidlům dvou oblíbených žánrů a nabízí podivně spletený příběh, jehož kulisy jsou nám velmi povědomé, ale děj se dá těžko předpovídat, natož pochopit. Nejhorší je, že takové historky život psát umí. Leckdo z nás něco podobného slyšel nebo i zažil, a těžko uvěřit, že by to celé byl jenom vtip.

Měl to být největší literární skandál tohoto francouzského literárního podzimu. Zatím to ale vypadá, že pověst tohoto románu – dvakrát přijatého a dvakrát odmítnutého – provází především smůla, jež se lepí na paty zvláště jeho autorovi Pierru Mérotovi. Za dílo vydané s názvem Toute la noirceur du monde (Veškerá čerň světa) se mu v tisku dostalo místo pochvaly spíše kritického opovržení... ale nakonec se dočkal i nominace na literární cenu.

Nejnovější román francouzského spisovatele Yannicka Haenela (* 1967) s tajuplným názvem Les Renards pâles (Bledé lišky) je působivým dílem nejen po stránce jazykové, ale i pro své překvapivé politické východisko. Kniha se dá číst doslova jedním dechem: jako literární, ale i jako politický manifest.