Superhrdinové proti Putinovi
Dunbier, Scott: Komiks pro Ukrajinu

Superhrdinové proti Putinovi

Do sborníku s ušlechtilým účelem se zapojilo i několik slavných tvůrců, výsledek však není moc přesvědčivý. Možná i proto, že je určený hlavně americkému publiku.

Ukrajina bránící se ničivému a zákeřnému ruskému vpádu si jistě zaslouží podporu ze všech směrů, a když se k ní připojí i tvůrci a fanoušci komiksu, bude to jen dobře. A lze poděkovat editorovi Scottu Dunbierovi, že se pokusil sestavit sborník příběhů, jehož prodej, doufejme, vynese nějaké finanční prostředky, které pak budou směřovat do válkou zasažené země. Sám Dunbier již za něj byl ostatně oceněn – na loňském Comic Conu v San Diegu, patrně největším na světě, dostal speciální „humanitární“ Cenu Boba Clampetta. Bohužel to zároveň neznamená, že je soubor, lapidárně nazvaný Komiks pro Ukrajinu, nějak výjimečný nebo zdařilý. Čeští čtenáři budou přinejlepším dost tápat v tom, co jim některé dotyčné příběhy sdělují, kdo se v nich vyskytuje a jak vlastně reagují na ruskou agresi.

Neznámí hrdinové

Dáno je to hlavně tím, že z českých překladů známe jen dvě hlavní hvězdy sborníku. Za prvé Kurta Busieka, scenáristu pracujícího pro největší americká komiksová nakladatelství DC i Marvel, ale i pro menší a elitnější nakladatelské domy. Seznam jeho cen by vydal na několik stran, ale ty nejvýznamnější získal za (u nás dosud nevydanou) sérii Astro City, kam umístil i děj své „ukrajinské“ povídky, hned první ve sborníku. Ilustroval ji hlavní kreslíř série Brett Anderson; autor obálek Alex Ross, další hvězda Astro City, přidal podařenou alternativní obálku k celému svazku (tu použitou nakreslil méně známý Joe Jusko).

Už zde narážíme na podstatnou překážku pro české čtenáře, která se pak vine celým sborníkem. Devět z celkem patnácti povídek totiž pracuje s prostředím a hrdiny z existujících amerických sérií a tak trochu se počítá s tím, že je čtenáři znají; možná to byl i obchodní záměr, aby si čtenáři koupili příběhy svých oblíbených hrdinů, které v jejich hlavních řadách nenajdou. Jenže v Česku vychází jediná z těchto sérií, totiž samurajská fantasy Usagi Yojimbo od druhé velké hvězdy souboru Stana Sakaie. Čtenáři mohou znát ještě také třeba seriál Sakaiova kamaráda Sergia Aragonése Tulák Groo, ale ne z českých překladů, nanejvýš z hostování v Sakaiových příbězích králíka-samuraje. Neznáme tu série Ochutnávač (která by si nicméně zasloužila české vydání; a pokud by snad měla zde otištěná vtipná povídka být testem případného zájmu českých čtenářů o případy velmi bizarního vyšetřovatele, mohla by obstát), Grendel ani Strašidelná kmotra, neznáme superhrdiny jako Rocketeer či Star Slammer. Někdy to vadí více, někdy méně, ale trochu to vadí vždycky. A těžko doceníme, že třeba příběh ze světa American Flagg je rarita, která možná v Americe přiměje ke koupi sběratele: Howard Chaykin se totiž povídkou Dětská křížová výprava vrací k legendární sérii, která skončila už v osmdesátých letech.

Superhrdinové versus agresor

Pro komiksové nadšence může být možná Komiks pro Ukrajinu výletem mezi tvůrce, které si v češtině zřejmě jen tak nepřečtou, pro běžné čtenáře to však asi nebude velké plus. A bez znalosti kontextu většina příběhů ztrácí kouzlo a redukuje se jen na předvídatelný souboj superhrdinů s agresorem, někdy určeným explicitně, jindy více symbolicky. Některé příběhy se snaží ukázat na nesmyslnost a hrůzy války, které nevylepší ani vítězství té správné strany, jiné s větší či menší metaforikou zachycují přímo dění na Ukrajině po ruském vpádu a další se válce a Ukrajině vyhýbají úplně a prostě jen vyprávějí nějaký příběh, klidně i humorný jako v případě Strašidelných dětí Jill Thompsonové. Asi nejpůsobivější a pro sborník nejpříhodnější je povídka Larryho Hancocka a Michaela Cherkase Mluvit s kopcem, která zdařile pracuje s rozdělením některých původně ukrajinských rodin a názorně s hořkým koncem předvádí, jakou sílu má ruská propaganda. Možná i proto, že Cherkas má ukrajinské předky. Vybočuje i práce britského výtvarníka Liama Sharpa, který kreslil Judge Dredda, X-Meny, Hulka nebo Wonder Woman a zde citlivou olejomalbou zpracoval klasickou báseň Bez naděje doufám ukrajinské obrozenecké básnířky Lesjy Ukrajinky (1871–1913). To je přesně typ příspěvku, který do podobné kolekce patří, jen by měl být obklopen silnějšími a více k věci mířícími kusy.

Českému vydání by možná pomohlo, kdyby kontext povídek a jejich autorů někdo objasnil. Ale je možné, že to nedovolují licenční práva, případně že by to znamenalo příliš mnoho práce s nejistým výsledkem. Takto je nákup Komiksu pro Ukrajinu opravdu hlavně charitativním činem.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Ľudovít Plata, Crew, Praha, 2024, 120 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse