Zrození fantazie
Fo, Dario: Mistero Buffo

Zrození fantazie

Pro nevšední hru, kterou v tomto provedení tvoří čtyři příběhy (Zrození potulného komedianta, Žonglérie o papeži Bonifáci VIII., Svatební hostina v Káni a Lazarovo vzkříšení), se Fo inspiroval texty středověkých mystérií, lidovou fraškou i soběstačností toulavých herců - jokulátorů.

Jen málokdy se přihodí, že nás, racionální jedince v neméně racionálním světě, zasáhnou určitý fakt, situace či osoba natolik, aby nás dokázaly vyburcovat k vytržení z každodenního stereotypu, který jsme si ku prospěchu svému vytvořili. O to více potěší, když se tak stane prostřednictvím divadelního zážitku, v tomto případě hrou italského dramatika, herce a režiséra Daria Fo Mistero Buffo, která je na programu Sklepní scény brněnského Divadla na provázku.

Pro nevšední hru, kterou v tomto provedení tvoří čtyři příběhy (Zrození potulného komedianta, Žonglérie o papeži Bonifáci VIII., Svatební hostina v Káni a Lazarovo vzkříšení), se Fo inspiroval texty středověkých mystérií, lidovou fraškou i soběstačností toulavých herců - jokulátorů. V monodramatu Radima Schwaba se před divákovýma očima prostřednictvím precizně formovaného extempore nečekaně rozvíjí mnohovrstevnatost dokonale živých postav. Jako nosné pilíře zážitku z představení se projevily hercova schopnost mimického, gestického a pohybového projevu a neohraničenost divákovy fantazie. Jen tak lze totiž vysvětlit, že se na zcela prázdném jevišti se zmítajícím se chlapíkem v černém upnutém trikotu (místy popíjejícím minerálku) objevuje nekontrolovatelné bohatství složky výtvarné i scénické. Využití stylu komedie dell'arte ve spojení s nápaditou improvizací, klaunskou neohrabanou komikou a hravým bláznovstvím vyústilo až v hmatatelně pravdivou skutečnost, jejímž prostřednictvím se očistila a osvobodila nejen divákova fantazie...

Dario Fo: Mistero Buffo. Přel. Alena Světlíková. Sklepní scéna Divadla Husa na Provázku, režie Alena Ambrová, hraje Radim Schwab.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

darinky,

Ahoj Radime!Promin ale zrození fantazie jsem neviděla,za to jsem te videla v muzikálu Excalibur!Byl jsi tam ze všech nejlepší!!Krásně zpíváš a k tomu i dobře vypadáš!Seš fakt jednička!!držím ti palce!Při scéně jak taháš excalibur z kamene a řekneš "NEJDE"jsem se málem rozbrečela smíchy!!Zahrál si to vtipně,kvalitně a profesionálně!!muzikál Excalibur me uchvátil natolik,že se ho chystám ještě navštívit,tak doufám,že Mordreda budeš hrát opět ty!!!Jsi opravdu skvělý!!!Zatím ahoj:-))