Černá Hora v průvodci
Radovinović, Radovan: Černá Hora

Černá Hora v průvodci

První porevoluční komplexní představení Černé Hory, a to ve formě zevrubného průvodce po tomto malém balkánském státě.

Některá dílčí témata (např. přehled politických dějin apod.) byla zpracována již před několika lety v knihách věnovaných obvykle celé Jugoslávii, ale publikace zaměřená výhradně na Černou Horu chyběla. Průvodce, s nímž se nyní seznamujete, je českou mutací původní chorvatské knihy a plní několik funkcí najednou. Ač jeho hlavním smyslem je podat zájemci - turistovi přehledné informace, které cestovatel potřebuje, neomezuje se autorský kolektiv jen na suchá konstatování a čísla.

Úvod je věnován základnímu zeměpisnému a historickému přehledu Černé Hory a pak následuje postupné seznamování s historickými, přírodovědnými, kunsthistorickými, náboženskými i literárními památkami tohoto státu. Černá Hora je pro tyto účely rozdělena na tři části - Přímoří, Vnitrozemí na jihu a ve středu zeměOblast hor a údolí na severu a východě Černé Hory. Toto dělení vychází z charakteru jednotlivých oblastí. Každá oblast má svou barvu na pravém horním rohu příslušných stránek, jak je u některých průvodců zvykem, což usnadňuje práci s knihou.

Procházíme tedy Černou Horou krok za krokem, ode vsi ke vsi, od kláštera ke klášteru. Hlavním záchytným bodem jsou sídliště městského charakteru, po jejich popisu a výčtu zajímavostí, které tu nalezneme, muzeí, galerií a exkursu do historie, následuje stejně podrobné seznámení s okolím. Dozvídáme se, kde probíhaly boje místních kmenů s Turky, Italy či Němci, kde leží která přírodní zajímavost, jezero, jaké jsou možnosti sportovního využití, táboření, ubytování apod. Dále se dozvíme vše o místních církevních památkách, o literárních památkách, místních malířích, sochařích i spisovatelích. Samozřejmostí jsou podrobnosti o muzeích, obsahu jejich sbírek či otevírací době, leckdy i s kontaktem na konkrétní zaměstnance. Jednotlivé popisované lokality jsou také přiblíženy na kvalitních barevných snímcích a oblasti pak na mapách. Téměř není oblasti lidských zájmů, které by se tento průvodce nedotkl. Samozřejmě tu a tam se vyskytne v textu nějaká myšlenka či poznámka, o níž by se dalo diskutovat, ale trochu smutnější jsou některé překladatelské nedostatky. Jezera v horách bývají označována v češtině jako "plesa" či "oka", ale nikoliv "oči" (s. 10), jména cizích panovníků se při používáni v češtině obvykle řídí jistými pravidly, nelze jen přepsat místní variantu v chorvatštině či srbštině. Byzantský císař se tedy pro českého čtenáře jmenoval Basileios I. (vládl 867-886), a ne Basilej jako v chorvatské variantě (s. 14), atp. Celkově lze ale konstatovat, že tyto drobnosti nezkazí jinak výborný dojem z publikace, jíž je zaplněna výrazná mezera na našem trhu, neboť Černá Hora se stává stále oblíbenější českou letní destinací. I když cena není právě nejnižší, dostane za ni zájemce plnohodnotného průvodce i s kvalitními fotkami a mapami. V závěru knihy je připojen přehled černohorské národní kuchyně včetně charakteristiky vín i oddíl Dodatky se soupisem černohorských hotelů, kempů a autokempinků, pravidly pro vstup na území Černé Hory apod.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Radovan Radovinović (ed): Černá Hora. Přel. Dušan Karpatský, Naklada Ljevak a GeoClub, Zagreb 2003, 190 s.

Zařazení článku:

přírodní vědy

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

m p,

http://www.obalkyknih.cz/view?isbn=9789531785570

Helena,

Nemohu nikde dohledat ISBN knihy. Mohla bych vás požádat prosím o ISBN.

Damir,

Tuto knihu jsem si zakoupil minulý rok. Nebyla sice levná,ale později jsem ji viděl v prodeji ještě výrazně dražší. Pro turistu je snad moc velký prostor věnován historii Crne Gory a to i přesto, že historie je můj koníček. Celkově jsem ale velmi rád, že tato kniha patří do mé knihovny. V této zemi jsem byl 3krát a i když jsou známi mezery v úrovni turistického ruchu-zejména pořádek, jde o krásnou zemi se zajímavými lidmi.
Právě k jejímu poznání Vám tato kniha velmi přispěje, neboť v omylu žije ten, kdo si myslí, že poznal Černou Horu po 14dnech na hotelové pláži - a věřte,stojí to za to. Takže díky za knížku a letos snad zase v Černé Hoře nashledanou.