Balthus v Benátkách
Balthus (Klossowski, Balthasar)

Balthus v Benátkách

Balthus jako by byl okem uragánu kulturního života Evropy 20. století...

Benátky hostí zatím nejvýznamnější výstavu Balthusových děl. Návštěvníci na ní mohou až do Tří králů shlédnout dobrou polovinu celého jeho díla, mj. i dětské ilustrace k malířově oblíbené knize Emily Brontëové Na větrné hůrce. Výstavu připravil Jean Clair, který byl již kurátorem retrospektivy v Muzeu moderního umění centra Pompidou v roce 1983.

Balthasar Klossowski se narodil roku 1908 v Paříži a zemřel letos na jaře ve Švýcarsku. V letech 1961-77 byl ředitelem Académie de France ve vile Médicis, nějakou dobu žil v Německu a při svém pobytu v Japonsku se seznámil se svou druhou ženou Secuko. Jeho láskou byly kočky, miloval jemné tvary mladičkých dívek a patinu starých domů, italské fresky a tajemnost Dálného východu.

Balthus jako by byl okem uragánu kulturního života Evropy 20. století. Jeho matka se přátelila s Rilkem, díky otci se mohl již v raném věku setkat s Bonnardem, Derainem, Gidem. Mezi jeho přátele patřili Modigliani, Artaud, Barrault, Fellini. Svým stylem stojí Balthus v opozici k Picassovi: tvoří pomalu, klasicisticky, pracuje vytrvale, za denního světla, jeho přístup je perfekcionistický - své obrazy si prohlíží v zrcadle, jsou-li jejich kompozice řádně vyvážené.

Své nastávající první ženě napsal o jednom ze svých subtilně, ale silně erotických pláten Hodina kytary: "Jde o erotickou scénu. Ale pochop, není na tom nic k smíchu, žádné takové ty obvyklé čuňačinky [...] Ne, chci upřímně a naplno vyjádřit všechnu tu chvějící se tragiku dramatu těla, vyhlásit neochvějné zákony pudů. A vrátit se tak k vášnivému obsahu umění. Smrt pokrytcům!" O mnoho desítek let později se svěřuje: "Erotika nemá nic společného s pohlavní touhou a ještě méně s pornografií. Myslím, že erotika mých děl spočívá v oku, v duchu nebo v představivosti osoby, která se na ně dívá." Kdyby byly k vidění momentky, které si mistr "podobný tibetskému mnichovi" pořizoval, aby ušetřil své krásné modely, mohly by se jistě zařadit mezi klasiku aranžované barevné fotografie.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse