Agota Kristofová získala Cenu Gottfrieda Kellera
Kristof, Agota

Agota Kristofová získala Cenu Gottfrieda Kellera

Původem Maďarka, žije ve Švýcarsku, proslavila se jako spisovatelka píšící francouzsky. První román, Velký sešit, vydala roku 1987...

Začátkem listopadu 2001 převzala Agota Kristofová v Curychu nejstarší a spolu s Schillerovou cenou nejvýznamnější švýcarské literární ocenění.

Agota Kristofová (* 1935) se narodila v Maďarsku. Od roku 1956 žije ve Švýcarsku. Zpočátku pracovala v továrně, postupně se naučila řeč a později se proslavila jako spisovatelka píšící francouzsky.

První román, Velký sešit, který vydala roku 1987, měl velký úspěch. Do dnešních dní byl přeložen do 33 jazyků a spisovatelka se jím proslavila po celém světě. Další díly trilogie dostaly název Důkaz a Třetí lež (česky vyšlo v překladu D. Janderové a J. Machonina v Mladé frontě, 2001). Celé dílo, jež lze shrnout do nicneříkající větičky "Popisuje příběh dvou bratrů...", se vyznačuje absolutním propojením fikce, skutečnosti a lži, a hranice mezi nimi těžko určit i při pozorném čtení.

Webové stránky Le Cultur@ctif Suisse citují rozbor tohoto díla od Valérie Petitpierrové: "Čtenář, otřesen četbou Velkého sešitu a vykolejen Důkazem, když dojde na konec Třetí lži, ztrácí zcela všechny opěrné body. Kde je pravda? Kdo co říká? Kdo je kdo? A k těmto otázkám vyvstává další záhada: proč Agota Kristofová z díla unikla a přenechala ho oběma postavám, Lucasovi a Klausovi? V trilogii totiž vlastně neopouštíme rukopisy obou bratří... (...) Poté, co jsem si vyrobila různá schémata, tabulky, grafy, zjistila jsem, že zdánlivě složitá konstrukce díla skrývá perfektní logiku. Všechny tři knihy byly velmi přesně vystavěny. Ani mě nepřekvapilo, když jsem se posléze dozvěděla, že Agota Kristofová zbožňuje matematiku. (...) Například: "my" z prvního románu je ve skutečnosti zdvojené "já", které patří Lucasovi. Ve druhé knize Lucas není Lucasem, jenž sepsal Velký sešit, nýbrž jeho bratr ve smyšlené podobě. V Třetí lži se dozvíme jeho pravé jméno: je to Klaus (...)

V roce 1995 vydala Kristofová román Včera (Hier): i ten je o hledání identity. Kristofová píše i rozhlasové a divadelní hry a básně.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse