Má vztah budoucnost?
Sagan, Françoise: Dobrý den, smutku

Má vztah budoucnost?

Osmačtyřicet let po prvním vydání ve francouzském originále vyšel česky román francouzské spisovatelky Françoise Saganové Dobrý den, smutku.

Osmačtyřicet let po prvním vydání ve francouzském originále vyšel česky román francouzské spisovatelky Françoise Saganové Dobrý den, smutku. V převodu zkušené překladatelky Evy Ruxové jej vydalo pražské nakladatelství Motto, jež se v poslední době soustavněji věnuje dílu této spisovatelky, která největší slávu zažila v 50. a 60. letech. V jednom svazku vyšla zároveň i reedice jiného autorčina díla z 50. let - románu Za měsíc, za rok.

Vloni takto pospolu Motto vydalo prózy Máte ráda Brahmse…Jeden úsměv, v roce 1999 uvedlo román Saganové z roku 1996, Zrcadlo. Ten je ovšem pouhým odleskem někdejší umělecké dráždivosti této "analytičky lásky".

Krásná Berenice, bystrá Josée a tolerantní Fanny - to jsou tři ženy, kolem nichž se v románu Za měsíc, za rok točí celá řada mužů. Co ale je pro jednoho jen nezávazný flirt, je pro druhého vášnivá láska… Hrdinkou druhého románu Dobrý den, smutku je sedmnáctiletá Cécile, která tráví prázdniny se svým otcem a jeho novou přítelkyní Elsou. Cécile nevadí otcův poněkud přelétavý vztah k ženám. Dokonce v tom vidí určitou výhodu - skoro si nedovede představit zábavnějšího společníka. Problém vyvstane v okamžiku, kdy se objeví další žena - a otec začne vnímat vztah k ní vážně. Kdyby se oženil, přišla by Cécile nejen o všímavého otce, ale i o dobrého přítele. Proto začne intrikovat… Román, který Saganová vydala jako osmnáctiletá, způsobil ve své době senzaci.

Jedna žena a dva muži - klasický trojúhelník, který v románu Máte ráda Brahmse… tak úplně klasický není. Téměř čtyřicetiletá bytová architektka Pavla udržuje letitý vztah s mužem, který na ni nemá čas a v žádném případě se nechce ženit. A tak když do jejího života vstoupí o patnáct let mladší Šimon, který jí otevřeně vyzná lásku, rozhodne se začít s ním znovu. Ale má jejich vztah budoucnost? V druhém románu Jeden úsměv je tomu opačně: hrdinkou je mladá dívka, studentka Dominika, kterou její přítel seznámí se svým strýcem Lucem. To, co je pro oba na začátku jen nezávazný flirt, se postupně mění v hluboký cit, který ale ani jeden z nich nechce otevřeně přiznat…

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Françoise Saganová: Dva romány o lásce (Dobrý den, smutku v překladu E. RuxovéZa měsíc, za rok - 2. vyd. překladu J. Pospíšila), Motto, Praha, 2002.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse