V Blančině nepřítomnosti
Muñoz Molina, Antonio: En ausencia de Blanca

V Blančině nepřítomnosti

Novela významného současného španělského spisovatele Antonia Muñoze Moliny (1956) En ausencia de Blanca se už pro svůj rozsah neřadí mezi velké romány tohoto autora, přesto měla velice kladný kritický ohlas a je všeobecně pokládána za zdařilé dílo.

Novela významného současného španělského spisovatele Antonia Muñoze Moliny (1956) En ausencia de Blanca (V Blančině nepřítomnosti, 2001) se už pro svůj rozsah neřadí mezi velké romány tohoto autora, přesto měla velice kladný kritický ohlas a je všeobecně pokládána za zdařilé dílo. Novela původně vycházela jako letní čtení na pokračování v novinách, avšak přes svoji stručnost a zdánlivou jednoduchost je brilantně zpracovaná a rozhodně není povrchní.

Jde v podstatě o milostný příběh. Hlavními postavami jsou mladí manželé Mario a Blanca žijící v provinčním městě Jaén. Čtenáři se postupně v dosti složitých retrospektivách odhaluje historie vztahu těchto dvou lidí viděná z pohledu Maria, poněkud omezeného úředníka z tupé venkovské rodiny, který se zdá být ideálním manželem – i po několikaletém manželství zbožňuje svou ženu, jeho manželství je pro něho tím nejdůležitějším a každý den je naplněn pocitem štěstí z toho, že Blanca je jeho manželka. Novela začíná v okamžiku, kdy si Mario uvědomí, že žena, která zaujímá Blančino místo, vlastně není Blanca, ačkoli vypadá jako ona, stejně se obléká i mluví a chová se takřka k nerozeznání od původní Blanky. Z této podivné situace se Mario ve vzpomínkách vrací k různým momentům jejich společného života a postupně se odkrývá propast mezi lidmi žijícími ve zdánlivě idylickém vztahu. Blanca je bohémsky založená mladá žena z vyšší střední vrstvy, která se vždy pohybovala v uměleckých a intelektuálních kruzích a k měšťáckému konzervativnímu Mariovi se upnula jako k zachránci v době, kdy prodělávala těžkou krizi z nešťastné lásky ke slavnému malíři a měla problémy s drogami a alkoholem. Její svět se se světem Mariovým setkal pouze náhodou, protože jsou to světy v zásadě neslučitelné. Mario si je toho do jisté míry vědom a žije ve stálé obavě, že Blancu ztratí. Blanca stále tíhne ke svému bohémskému, uměleckému světu, který je Mariovi zcela cizí a nepochopitelný. Když Mario jednoho dne přišel z práce a nenašel Blancu doma, domníval se, že ho opustila s milencem, což by bylo celkem logické vyústění celého příběhu. Blanca se nakonec nečekaně vrátila, Mario však ví, že to není jeho Blanca, ale jiná žena. Přijme ji a postupně se smíří s tím, že bude žít s touto ženou, která není Blanca.

V novele En ausencia de Blanca se potvrzuje, že Muñoz Molina je skvělý spisovatel. Tuctový příběh nerovného manželství se mění v napínavou psychologickou studii s překvapivým rozuzlením. Autor nás nechává na pochybách, co se vlastně stalo. Nejsme si jisti, zda Blanca skutečně odešla, nebo zda její nepřítomnost znamená pouze konec Mariovy iluze o jejich vztahu. Složitá retrospektivní kompozice zvyšuje napětí a nechává čtenáři jen pomalu proniknout skrze Mariovu zkreslenou představu a uvidět skutečný příběh.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ediciones Alfaguara, España, 2001, 144 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse