Narozeniny Gabriela Garcíi Márqueze
García Márquez, Gabriel (2002)

Narozeniny Gabriela Garcíi Márqueze

6. března oslavil pětasedmdesáté narozeniny kolumbijský nositel Nobelovy ceny za literaturu Gabriel García Márquez.

6. března oslavil pětasedmdesáté narozeniny kolumbijský nositel Nobelovy ceny za literaturu Gabriel García Márquez. García Márquez je jedním z nejznámějších hispanoamerických spisovatelů a jeho jubileum mělo velký ohlas v médiích a podle agentury Librusa se stalo největší událostí v hispanoamerickém literárním světě. Spisovatel sám pobývá v současné době v Los Angeles, kde píše své paměti, a mediálních oslav se neúčastnil.

García Márquez se narodil roku 1927 v kolumbijské vesnici Aracataca. Jeho nejslavnějším dílem je román Sto roků samoty (Cien anos de soledad, 1967, česky 1971), který je považován za jedno z vrcholných děl magického realismu. Do češtiny byla přeložena většina jeho dalších románů (Podzim patriarchy, Láska za časů cholery, Generál ve svém labyrintu, O lásce a jiných běsech, novela Kronika ohlášené smrti) i povídek V tomhle městečku se nekrade, Dvanáct povídek o poutnících). Divadlo Na Vinohradech v současné době uvádí dramatizaci románu Sto roků samoty, v Dejvickém divadle je možné shlédnou dramatizaci povídky Neuvěřitelný a tklivý příběh o bezelstné Eréndiře a její ukrutné babičce.

Na výročí je pozoruhodné to, že většina pramenů uvádí chybné datum narození Garcíi Márqueze; podle nich by se pětasedmdesáti dožil až příští rok.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse