Jan Kühmeier
Kühmeier, Jan

Jan Kühmeier

Po emigraci 1968 absolvoval studium na Mozarteu v Salzburgu, kde po té působil jako profesor na Pedagogické akademii. Zabývá se překladatelskou činností z oblasti muzikologie a esejistiky. V rámci uměleckého překladu se zaměřil na českou básnickou generaci dvacátých let...

Pochází se severních Čech, vyrůstal v německo-českém prostředí. Po maturitě v Jablonci Jan Kühmeier (nar. 1943) studoval na FF UK v Praze obory hudební věda a pedagogika (u prof. P. Ebena) a germanistiku (u E. Goldstückera), po emigraci 1968 absolvoval studium na Mozarteu v Salzburgu, kde po té působil jako profesor na Pedagogické akademii. Zabývá se překladatelskou činností z oblasti muzikologie a esejistiky, a to z obou jazyků.

V rámci uměleckého překladu se zaměřil na českou básnickou generaci dvacátých let (František Lazecký, Jiří Karen, Jindřich Hilčr, Ludvík Kundera, Jaroslav Putík, Ivan SlavíkJosef Suchý). Jak sám říká, prvotním impulsem mu byla touha seznámit s bohatstvím české literatury (a především poezie) své děti. Během návštěv v Čechách a na Moravě pátral v knihkupectvích a antikvariátech, diskutoval s přáteli. Tak objevil i dílo básníka Josefa Suchého. A výsledkem této lásky jsou jeho bibliofilské a knižní překlady – nyní naposled právě kniha Prach času.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

literární věda

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse