Palimpsest
Stus, Vasyl: Palimpsest

Palimpsest

Básnická sbírka jednoho z nejzajímavějších ukrajinských básníků 20. století.

Vynikající knihu sebraných bání Vasyla Stuse vydalo na konci minulého roku snad nejschopnější nakladatelství ukrajinské literatury (Fakt). Podrobnou úvodní stať napsal Ivan Dzjuba. Básně jsou vybrány ze sbírek Zimní stromy, Veselý hřbitov, Čas tvorby/Dichtenszeit a Palimpsest. Nebyla vynechána ani dodnes nepublikovaná díla z let 1980-83 a Stusovy překlady Goetha, Rilka, Kästnera, Kiplinga, Ungarettiho a dalších klasiků.

Nejcharakterističtějším rysem Stusovy tvorby je čestnost k sobě samému - k básníku, osobnosti, veřejnému činiteli, který nejen že prožil plnohodnotný a krásný život, ale dovedl ještě vtělit do slov dospívání Člověka na úroveň jeho osudu. Odtud pramení zvyšující se zájem o jeho básně - "obrázky doby", ve které musel žít.

Palimpsest je nejobsáhlejší kniha vybraných Stusových děl, ve které čtenář najde vše nejlepší (i když u Stuse prakticky slabší či slabé básně nenajdeme) z jeho básnického přínosu světu. Na konci knihy pak jistě zaujme "Dopis Andreji Sacharovovi" z roku 1978.

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Vasyl Stus: Palimpsest. Výbor z poezie. Nakl. Fakt, Kyjev, 2003, 432 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse