Samouk, jenž rád provokuje
Tremblay, Michel: Bonbons assortis

Samouk, jenž rád provokuje

Dramatik, autor románů a životopisů, Michel Tremblay (nar. 1942), patří k nejznámějším a často oceňovaným quebeckým spisovatelům.

Dramatik, autor románů a životopisů, jehož dílo bylo už přeloženo do dvaceti jazyků, Michel Tremblay (nar. 1942), je – kromě toho, že patří k nejznámějším a často oceňovaným quebeckým spisovatelům – pozoruhodný též proto, že jako málokterý z literátů má dělnický původ, je literárním samoukem, a ještě úspěšným. Navíc jako první začal, a dokonce na divadle, používat „le joual“, jímž se mluví v chudinské montrealské čtvrti Main. Roku 1968 vyvolalo skandál uvedení jeho hry Belles-soeurs, kde poprvé vystupuje na scéně transvestita. O sedm let později Tremblay způsobil další aféru, když veřejně přiznal, že je homosexuál.

Bonbons assortis

Knihu Bonbonová směs (Bonbons assortis, 180 s.) autor vydal nejdříve v kanadském nakladatelství Leméac a francouzském Actes Sud a poté ještě v Club Québec loisir. Krasosmutná knížka je poskládána z autorových vzpomínek na dětství, představuje jednu velkou montrealskou rodinu v době druhé světové války, jež svérázným způsobem přežívá kruté časy, kdy muži odešli do války a ženy s dětmi se o sebe musely umět postarat.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Leméac, 2002, Actes Sud, 2002, Club Québec loisir, 2003, 180 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse