Nikos Vlantis
Vlantis, Nikos

Nikos Vlantis

Nadějný mladý řecký spisovatel (nar. 1973).

Nikos Vlantis (*1973) je mladý autor, který se již stihl představit literární veřejnosti několika svými knihami. V roce 2000 mu vyšel první román s názvem Alkiviadis Desmotis. V něm se ocitáme v Athénách na počátku 21. století. Jedna politická organizace s názvem Akademia seskupuje tisíce členů pod jednou revoluční ideologií – směsicí starořecké filozofie a současného ekologického hnutí. Nabývá ekonomické a politické moci a mění hlavní město. Reformuje chudé čtvrti, oživuje šedé betonové bloky, mění městský způsob života. Hodlá zhmotnit vidinu ideální městské společnosti, města – vzoru, které by zahájilo novou éru v západní civilizaci. Vůdce nové epochy, Alkiviadis, se stane obětí temného spiknutí s cílem sesadit ho z vedení Akademie. Vůdce se ocitne na cestě bez návratu, která ho vede vstříc temnotě jeho duše. Vedoucí spiknutí, Lia, ho však začne litovat, zamiluje se do něj a bere osud do svých rukou. Pokusí se o nápravu. Ráda by bez poskvrny opustila konglomerát krve a násilí. Nastane tedy nová zlatá doba nebo temný středověk?

Další knihou byla detektivka-thriller s názvem www.tospitimas.gr (to spiti mas = náš dům). Šest spolubydlících žije sto dnů bezstarostně v jednom domě. Do té doby, než uspořádají nejpodivnější večírek, jaký kdy Soluň zažila. Dvanáct kamer vše živě přenáší na www.tospitimas.gr. Z tohoto domu se bez souhlasu veřejnosti, která vše dopodrobna sleduje, nedostane nikdo ven... živý či mrtvý!

A loni, roku 2003, autor zaujal románem Chci být na chvíli sama a přemýšlet. To je oznámení, které často vy, muži, slýcháte, ne? Ale ona vás klame, chudáci, trápení muži! A proč? Protože od začátku nesmí být sama. Už si za vás našla náhradu. Nemá, o čem přemýšlet, o čemkoli přemýšlet chtěla, o tom už přemýšlela. Projela vás náročným mikroskopem a shledala vás nevhodným pro své potřeby. Největší lež, kterou obsahuje tahle věta, je „na chvíli“. Nepotřebuje být od vás daleko „na chvíli“, ale po celou věčnost... Projděme se tedy po mých slzavých rozchodech. Dobře se pobavíte! Jde o příběhy bolesti a systematických tragických konců. Dobrou zábavu! Doporučuje ironicky autor, o kterém jistě ještě uslyšíme.

Roku 2004 vydal knihu s podtitulem Totální řecká psychóza - humoristický a šokující román, který satirizuje novořeckou realitu, modernizující se Řecko, řecké členství v OSN a řecké olympijské hry.

 

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

ANGELOS PETROUTSAS,

Dear Sirs,
I would like to thank you on behalf of Oxy Publishing SA for the presentation of Mr. Nikos Vlantis, new book.

I would like to ask you how you got the information about it and what made you present a greek book in your site.

Please excuse me for my english, therefore I cannot not understand a single thing in Chech.

Thank you in advance and I am looking forward to receiving your reply.

Best regards,
Angelos Petroutsas
Public Relations Director
Oxy Publishing SA
Tel no: +30 210 8658 502
Fax no: +30 210 8644 679