Robert Merle. Epilog
Merle, Robert

Robert Merle. Epilog

Jeden z nejznámějších současných francouzských spisovatelů.

Dne 28. března 2004 zemřel ve věku 95 let jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších francouzských spisovatelů, i u nás velmi oblíbený prozaik a dramatik Robert Merle. Narodil se 29. srpna 1908 v Alžírsku, poté žil ve Francii, vystudoval filosofii a anglistiku, učil a překládal a po úspěchu prvních románů se věnoval psaní. Merle byl třikrát ženatý a měl šest dětí.

Ve svých dílech neskrýval levicové a především humanistické založení. Psal romány válečné, politické, sociálně zaměřené, také utopie a sci-fi s filosofickým podtextem, snad nejúspěšnější byly ovšem jeho romány historické. Téměř celé jeho dílo známe i z českých překladů, mnohé knihy u nás vyšly i v několikerých vydáních a ve vysokých nákladech. Některé jeho romány (např. Víkend na Zuydcoote, Malevil, Až delfín promluví) byly také úspěšně zfilmovány.

Hned za svoji poněkud pozdní prvotinu Víkend na Zuydcoote (1949), odehrávající se za 2. světové války, získal prestižní Goncourtovu cenu a zaznamenal tak nebývale velký úspěch. K dalším nejznámějším románům patří zejména Smrt je mým řemeslem (1952), což je sugestivní zpověď bývalého velitele koncentračního tábora, a utopická sci-fi Malevil (1972).

V padesátých a šedesátých letech napsal také několik divadelních her, vydaných česky ve svazku Dramata (1966): Flamineo, Sisyfos a smrt, Nový Sisyfos, Vláda žen, Spravedlnost v Miramaru.

Od poloviny sedmdesátých let se soustředil na své největší dílo, třináctidílnou ságu z dějin Francie 16. a 17. století, z období náboženských válek mezi katolíky a hugenoty a z počátků vlády Ludvíka XIII. První šestidílný cyklus Fortune de France (Osudy Francie, 1977-1984) známe v češtině pod názvem prvního dílu jako Dědictví otců* (české vydání má dohromady 3200 stran). Hrdinou a vypravěčem je druhorozený venkovský šlechtic a lékař v královských službách Petr ze Sioraku. Stylizované, archaicky zabarvené vyprávění, inspirované stylem dobových kronik či pamětí, je plné humoru a dobrodružství a připomene romány Dumasovy, Merle však narozdíl od něj plně ctil historii a studoval archívy, kroniky apod. Do češtiny tuto šestici objemných románů přeložil kongeniálně bohatým a jadrným jazykem Miroslav Drápal (1916-1991).

Překlady následující série již nejsou tak zdařilé, zdá se však, že je to i vinou originálu. V letech 1991-2003 totiž napsal Merle druhý cyklus sedmi románů**, kde je hrdinou a vypravěčem Siorakův syn (levoboček) Petr Emanuel. Některá místa již postrádají lehkost a švih předešlé série, romány jsou však stejně dějově barvité a historicky poučné jako předchozí a napravují též některé omyly zavedené právě třeba Dumasem ve Třech mušketýrech (zejména velmi negativní obraz kardinála Richelieua i krále Ludvíka XIII.). Celá sága, pokrývající stoletý úsek bouřlivých dějin Francie, má kolem 6000 stran. Poslední díl celého cyklu vydal Merle v roce 2003. Do vysokého stáří si totiž uchoval obdivuhodnou fyzickou i duševní svěžest a stáří se téměř vůbec neprojevilo na jeho psaní. Poslední dva díly cyklu (francouzsky 2001 a 2003) zatím česky nevyšly, ale snad se jich v dohledné době dočkáme, abychom pozoruhodný a čtenářsky atraktivní a oblíbený cyklus měli úplný.

Bibliografie:
Week-end á Zuydcoote (1949), č. Víkend na Zuydcoote (1971, 1988)
La Mort est mon métier (1952), č. Smrt je mým řemeslem (1955, 1960, 1990)
L’Ile (1962), č. Ostrov (1964)
Moncada, premier combat de Fidel Castro (1965), č. Útok na kasárna (1967)
Un animal doué de raison (1967), č. Až delfín promluví (1972, 1974, 1992)
Derriére la vitre (1970), č. Za sklem (1981, 1993)
Malevil (1972), č. Malevil (1974, 1983, 1992)
Les Hommes protégés (1974), č. Muži pod ochranou (1985, 1991)
Madrapour (1976), č. Madrapur (1993)
Fortune de France (1977), č. Dědictví otců (1983, 1989)*
En nos vertes années (1979), č. V rozpuku mládí (1984, 1989)*
Paris ma bonne ville (1980), č. Mé dobré město Paříž (1985, 1989)*
Le Prince que voilá (1982), č. Vladař na scéně (1986, 1990)*
La Violente amour (1983), č. Horoucí láska (1987, 1996)*
La Pique du jour (1984), č. Svítání (1988, 1996)*
Le Soleil ne se léve pas pour nous (1986), č. Pro nás slunce nevychází (1992)
L’Idole (1987), č. Idol (1994)
Le Propre de l’homme (1989), č. Výlučná vlastnost člověka (1993)
La Volte des vertugadins (1991), č. Ples u vévodkyně (1996, 2001)**
L’Enfant-Roi (1993), č. Mladičký král (2000)**
Les Roses de la vie (1995), č. Růže života (2000)**
Le Lys et la pourpre (1997), č. Lilie a purpur (2001)**
La Gloire et les périls (1999), č. Sláva a úskalí (2002)**
Complots et cabales (2001)**
Le Glaive et les amours (2003)**

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Ivo Fencl,

Četl jsem to jenom v češtině, ale udělalo to na mne silný dojem. Vnímám to hlavně jako román na téma silné osobnosti, díky které se celé okolí zmátoří a je lidmi i po tak strašné katastrofě. Je to irelevantní, ale stejně by mne zajímalo, nakolik byl taky Robert Merle takovou autoritativní osobností. Má představa je taková, že takovým být musel, protože by to jinak nedokázal do svého hrdiny promítnout a vsugerovat jeho moc čtenářům. Ivo F.

Zuzana,

Přečetla jsem všechno, co bylo přeloženo do češtiny, a i po letech se k těmhle knížkám ráda vracím. Teď jsem se pustila do Malevilu v originále, ale je to fuška.

Amaranta,

Hmm, Madrapur - dobrá myšlenka, nicméně zaobalená do trochu chladného průběhu. Pro nás slunce nevychází - musím se přiznam, že jsem ani nedočetla. Ale už se nemusím bát, že by v mých očích někdy Merle klesl, po Dědictví otců a Malevilu to prostě nejde!

amaranta,

Tak jsem dočetla Dědictví otců - teda po Svítání, další díly zatím odkládám, protože se bohužel nemohu věnovat jen Merlemu... Ale ráda bych!!! Je opravdu vynikající a doporučuji všem milovníkům inteligentních a zároveň bleskově ubíhajících románů podbarvených historickým prostředím, od kterých nemůžete odtrhnout nejen oči, ale také myšlenky...

*mára,

Vřele doporučuju celou ságu Dědictvý otců, nejlépe propracovaná historická sága na základě historických faktů. Zemřel Pan Spisovatel!

smeghead,

amaranta: zkus Madrapur, to se mi zdá psané v podobném duchu... ale Malevil je samozřejmě podstatně lepší;-) jinak panu Merlemu: RESPEKT!!!

Uibice,

Muži pod ochranou, Malevil, Ostrov, Smrt je mým řemeslem... Ty jsem zatím četla a všechny mají zajištěno, že se k nim ještě někdy vrátím. Chtěla bych umět psát jako on...

icey,

podobnej malevilu je OSTROV.je to na podobne motivy-uzvarena skupinka lidi se sledem udalosti ocita na pustem ostrove.malevil je ale stejne nejlepsi,ikdyz ostrov je taky pecka.

amaranta,

Nevěřila jsem, že se do Malevilu tak začtu. Bohužel po dočtení a přesedlání na jiné Merleovy knihy jsem zjistila, že Malevil byl lepší. Neznáte jinou jeho knihu, která je Malevilu podobná, abych se při hledání čtením nezklamala. Jinak se chystám taky na celé Dědictví otců, takže kdybyste mi chtěli o ní něco povzbudivého napsat, do toho! Ráda se pouštím do knihy s trochou předsudků... (kladných!!!)

Miro,

Merle ma vskutku velkej rozsah.Pise od scifi az po historicky knizky.

Dave,

Souhlasím s názorem, že Merle byl Pan Spisovatel. The best dílo je pro mě MALEVIL. Neznám jiného spisovatele, který by měl takový žánrový rozsah. Je opravdu škoda, že už se dalších knížek od Merleho nedočkáme ...

milo,

Skoda ze ,,Dedidictvi otcu,, nemame v slovenskom preklade. Aj ked cesky je vyborny. Tu na SK je ho tazsie dostat. A to ani nehovorim o druhej serii, ktora nie je ani v Univerzitnej kniznici v Bratislave.

Verca,

Kdyz jsem poprve docetla Malevil, hrnuly se mi slzy z oci! Kdyz jsem cetla sagu Dedictvi otcu, jako bych vse prozivala. Neuveritelny, ze takhle nekdo dokaze psat!

Lili,

Historická sága rodu Sioraků - veledílo,všechny dosud přeložené díly vlastním a dokážu to číst stále dokola. Malevil - super, Idol - zajímavý příběh. Miluji historické romány a Merle je mistr!!!

lukyn ,

vřele doporučuji knihu malevil ve ktere se spisovatel zamyslel lepe než kdo jiny nad tim jak by mohl svět po vybuchu bomby ktera by častečne vyhladila živočišne druhy doporučuji

peta,

tento brilantni spisovatel napsal spoustu uzasnych knih.miluji jeho 2 sagu o petru emanuelovi ze sioraku diky pane velky spisovateli

Anonym,

Dostali jsme knížku Smrt je mým řemeslem za povinnou četbu a díky ní, mě po dlouhý době čtení zase začalo bavit!

lucie,

historická sága Dědictví otců je brilantně a poutavě zpracovanou historií,která každému dá víc,než suchopárné učebnice dějepisu,mám radost,že mě brzy čekají ještě dvě lahůdky tohoto spisovatele.Víc už jich,bohužel, nebude.Byl to spisovatel mnoha žánrů,ale většina jeho děl se vyznačuje prostou radostí ze života a vírou v lidství a lidskost.Dík

evča,

souhlasim s Honzou B.,skutečně Pan Spisovatel,dokázal napsat neuvěřitelně poutavý děj,přesto s hlubokou myšlenkou a k tomu s naprosto specifickými a skvělými jazykovými prostředky.4etla jsem několik jeho knih,mezi mé nejoblíbenější patří román Až delfín promluví-vřele doporučuji.

Kačenka,

četla jsem smrt je mým řemeslem a musim uznat, ze je to fakt drsny, ale vrele doporučuji, pa

Zbyněk B.,

Doporučuji celý cyklus "Dědictví otců". Neznám lepší historickou ságu.

Honza B.,

Merle byl jeden z nejlepsich autoru. Doporucuji knihy Malevil, Smrt je mym remeslem nebo Muzi pod ochranou. Pred nekolika mesici odesel Pan Spisovatel....

Klárky,

No vidiš mami,v nedelu sme sa nan dívali a už sem Ti o nem našla článek!To je co!!!!