Wolkers jako komiks
Matena, Dick: Krátce po americku Jana Wolkerse jako komiks (2004)

Wolkers jako komiks

Výtvarník Dick Matena se chce vrhnout na další nizozemskou klasiku, román Jana Wolkerse z roku 1979 Krátce po americku (Kort Amerikaans).

Po úspěšné kreslené verzi románu Večery moderního nizozemského klasika Gerarda Reve, která od podzimu 2002 vychází v amsterodamském deníku Het Parool a souběžně v knižní podobě v nakladatelství De Bezige Bij (poslední – čtvrtý – díl tohoto seriálu vyjde v červnu) se výtvarník Dick Matena chce vrhnout na další nizozemskou klasiku, román Jana Wolkerse z roku 1979 Krátce po americku (Kort Amerikaans).

Opět chce postupovat tak, že zpracuje úplný text, bez jakýchkoliv zásahů či vynechávek. Jestliže Večery jsou provedeny v šedých odstínech a přibližují Amsterodam v roce 1946, chce Matena Wolkersův román, odehrávající se za války v Leidenu, pojmout v barvách. „Nasbíral jsem už fantastické barevné fotografie všedního života za války. Román nakreslím v zemitých, zelenavých a hnědavých odstínech.“

Píšící výtvarník Wolkers reaguje nadšeně: „Moc se mi líbí, jak nakreslil Večery, tak realisticky. Ale Reve, to je šeď, kdežto moje tvorba je samá šerpa a barevný háv.“ Aby byl komiks co nejvěrnější, provede Wolkers Matenu po místech, která hrají v románu důležitou roli. 

Práce Dicka Mateny nabízejí například stránky: http://www.lambiek.net/aanvang/matena.htm

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse