Za všechno může Austenová
Fowler, Karen Joy: The Jane Austen Book Club originálu

Za všechno může Austenová

Čtenáři a znalci díla Jane Austenové si v nejnovějším románu Karen Joy Fowlerové Knižní klub Jane Austenové přijdou na své.

Čtenáři a znalci díla Jane Austenové si v nejnovějším románu Karen Joy Fowlerové Knižní klub Jane Austenové (The Jane Austen Book Club) přijdou na své. Nedosti na tom, že se tu pořád mluví o románech slavné Angličanky. V každé ze šesti kapitol Knižního klubu je představen jeden z diskutérů a každý jeden z nich má vlastnosti, za něž by se postavy v Rozumu a citu či Pýchy a předsudku stydět nemusely. Všichni jsou buď rozvedení, nebo ani nikdy do svazku manželského nevstoupili.

Osoba, která celý čtenářský kroužek zpunktovala, se jmenuje Jocelyn a je to notorická dohazovačka. Není potom divu, že když se na dýcháncích objeví Grigg, čtyřicátník, který by se sňatku nebránil, je nastolena ta pravá austenovská atmosféra. Mezi ostatními účastníky najdeme Sylvii, padesátnici, kterou manžel opouští kvůli mladší ženě, její třicetiletou dceru Allegru, umělkyni, která se rozešla se svou přítelkyní, osmadvacetiletou Prudii, která, ač vdaná, je se svým životem nespokojená, a takřka sedmdesátiletou Bernadette, jež za svůj život vystřídala požehnaně partnerů, ale ke stáru zůstala sama. Tahle skupinka pak u Jocelyn důkladně rozebírá všechny aspekty charakteru hlavních hrdinů románů Jane Austenové a čtenář se královsky baví. Na konci lze ještě nalézt „otázky k diskuzi“ - Knižní klub tedy může sloužit i jako svérázná příručka k výuce Austenové na středních či vysokých školách. Každopádně se jedná o jednu z nejlepších a nejzábavnějších možností, jak se dostat (či vrátit) k dílům anglické klasické autorky.

 

Karen Joy Fowler: The Jane Austen Book Club. A Marian Wood Book/ G. P. Putnam's Sons, New York, 2004, 288 s.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse