Lákadlo na fyziku
Macoun, Jiří: Faktor Max

Lákadlo na fyziku

Po úspěšném souboru povídek pro mládež Experiment Max (2002) přišel v tomto roce Jiří Macoun s volným pokračováním příhod party dětí rozepsaným tentokrát do celé knihy: Faktor Max.

Knížka Faktor Max popisuje dobrodružné příhody party kluků a holek z vesnice Loučej. Chvílemi skutečně hodně napínavé. O veškeré zápletky se tu postará místní malý vědátor, kluk, který má fyziku v malíčku. Dokáže poučovat i velitele místní vojenské posádky. A pro své pokusy, ať už jde o konstrukci sluneční pece, pěstování neobyčejně rychle rostoucích vrb, „záchranu“ protiraketové střely či zabezpečení tajného atomového reaktoru, dokáže Max získat děti z celé vesnice. Přes drobné neshody a potíže všichni dokážou táhnout za jeden provaz, protože mají velké cíle… a dobré vedení. Prázdniny se tak postupně mění v jedno velké dobrodružství, v němž dospělí prakticky nemají místo, a pokud už na ně parta dětí narazí, většinou znamenají jen nové obtíže.

Faktor Max je ideální učebnicí fyziky s občasným ukročením do biologie, mineralogie, ale třeba i dějepisu. Učebnice však je zavádějící slovo, tahle knížka by se z pohledu čtenáře dala nazvat spíše příručkou. Děti narážejí na různé praktické problémy, které většinou jen díky „chodící encyklopedii“ – Maxovi – dokážou vyřešit. A tak jednak vidí, k čemu všechny ty znalosti jsou, jednak si hned vyzkoušejí, jak se poučky dají uplatnit. Velkou výhodou má ale Faktor Max v tom, že jde o čtení napínavé, kde se příběh komplikuje čím dál tím víc, nabalují se podružné situace, které děti staví před nové a nové problémy. Jako ve správné detektivce ale nakonec vše jaksi souvisí se vším, vše se nějak vyřeší.

Faktor Max je čtivá knížka, napsaná tak, že dětem sedne. Přestože občas zabředá do problémů vskutku odborných, nikdy není nesrozumitelná, příliš nepoučuje, nemluví v nepochopitelných termínech. Text by si zasloužil jen trochu pečlivější redakci, jež by ho očistila od zbytečných chyb a překlepů.

Jiří Macoun chtěl napsat knihu, která by děti zaujala. A myslím, že Faktor Max je v tomto směru povedená záležitost. Ačkoli je kniha prosáklá fyzikálními oříšky, určitě ji budou číst i dívky, protože zároveň je to čtení o kamarádství, pomoci, spolupráci, zkrátka o životě.

Hodina strachu, kapitola z knihy Experiment Max: http://www.arsci.cz/Stahni/Max2-150-157.pdf
Z Maxova zápisníku: http://www.arsci.cz/Max/zapisnik.htm 
Webové stránky nakladatelství ARSCI: http://www.arsci.cz

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ilustrace Petra Miková, vydalo nakl. Arsci, 2004, 240 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse