Cherchez la femme
Reid, Elwood: D.B. originálu

Cherchez la femme

V roce 1971 muž, jenž si říkal Dan Cooper, unesl letadlo, které směřovalo na vnitrostátní lince z Portlandu ve státě Oregon do Seattlu.

Hrdinou třetího románu Elwoda Reida D.B. je D. B. Cooper. Českému čtenáři pravděpodobně nic neřekne, v USA je však toto jméno synonymem pro únosce letadel. V roce 1971 muž, jenž si říkal Dan Cooper, unesl letadlo, které směřovalo na vnitrostátní lince z Portlandu ve státě Oregon do Seattlu. Mimo obvyklého výkupného požadoval Cooper i čtyři padáky. Poté, co byly jeho požadavky v Seattlu splněny, vysadil všechny pasažéry, nechal pilota znovu vzlétnout a vyskočil s padákem z letadla. Ačkoli po něm FBI intenzivně pátrala a dokonce se povedlo najít část peněz z výkupného, Cooper jako by se propadl do země. V Reidově verzi je Cooperem veterán války ve Vietnamu Phil Fitch a důvody, jež jej vedly k únosu, jsou vcelku předvídatelné: deprese, ztráta zaměstnání a samota. Program péče o veterány nebyl v té době příliš rozšířen a započal právě poté, co se spousta bývalých vojáků z Vietnamu dostalo do vážných existenčních i existenciálních potíží. Fitch je muž, který věří, že je předurčen k velkým věcem, je tedy jen otázkou času, kdy vzkřísí svou tajnou identitu.

V odhalení Finchovy pravé tváře přispěje notnou mírou žena. Právě ze žárlivosti prozradí Finch své přítelkyni Inez, jež nemůže zapomenout na svého zemřelého muže, že je oním tajemným únoscem letadla. Poté, co na něj Inez poštve partu rváčů, aby z něj vytloukli peníze, uteče zhrzený milenec na sever.
Na druhé straně pomyslné barikády stojí Frank Marshall, agent FBI na odpočinku, který podstatnou část svého profesionálního života věnoval honu na Coopera. I jeho život ovlivní láska k ženě: ač ženatý, Marshall se zamiluje do černošky Anne. Do tohoto milostného trojúhelníku se noří stále hlouběji a nakonec se z něj vymaní jen díky agentu Timu Peckovi, svému mladšímu kolegovi, pro nějž se smyslem života stalo pátrání po tajemném Cooperovi. Není třeba dodávat, že Marshall při splácení dluhu svému druhovi ve službě zkříží Filchovi cestu...

Stejně jako v předchozích románech If I Don't SixMidnight Sun osvědčil Reid i ve svém nejnovějším díle jazykovou obratnost a smysl pro dramatičnost, s jejíž pomocí se poměrně obyčejný příběh mění v zajímavý psychologický konflikt.

 

Elwood Reid: D.B.. Doubleday, 356 s.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse