Kruté i útěšné deníky pro dvouletého syna
Nielsen, Hans-Jørgen: Fotbalový anděl 1

Kruté i útěšné deníky pro dvouletého syna

Mezi novinkami na českém knižním trhu se objevil román dánského spisovatele Hanse-Jorgena Nielsena, Fotbalový anděl, generační román dánských osmašedesátníků.

Mezi novinkami na českém knižním trhu se objevil román dánského spisovatele Hanse-Jorgena Nielsena (1941 - 1991) Fotbalový anděl, generační román dánských "osmašedesátníků".

Nielsen - básník, prozaik, esejista, estetik, novinář a politický debatér - byl jednou z nejvýznačnějších dánských kulturních osobností 60. a 70. let 20. století. Celý život intenzivně sledoval, komentoval a Dánům zprostředkovával vývoj mezinárodního umění a svým dílem ovlivnil řadu svých současníků i autorů pozdějších generací. Román Fotbalový anděl je jeho nejznámějším opusem a v Dánsku si vydobyl status generačního románu tamějších "osmašedesátníků".

Vypravěčem částečně autobiografického, v první osobě psaného románu je třicátník Frands. Ten na podzim roku 1977 líčí svůj příběh v podobě deníkových záznamů, určených jeho dvouletému synovi Alexandrovi, o kterého víceméně přišel v důsledku rozvodu. Frandsovi jeho deník slouží i jako prostředek terapie a hledání východiska z životní krize, která u něj vyvrcholila pokusem o sebevraždu.

Mozaika jeho životního příběhu se skládá z několika rovin. V rovině politické se Frands snaží vyrovnat s dánským (a západoevropským) levicovým hnutím, ve kterém od počátků studentské revolty z konce šedesátých let aktivně pracoval. S kocovinou po dlouholetém opojení hledí na svoji politickou minulost a bývalé souvěrce v lepším případě se skepsí a sarkasmem, v horším případě s opovržením.

V době psaní své zpovědi bydlí Frands v najaté místnosti v domě obývaném levicovými aktivisty a bezprostředním podnětem k jeho výpadům jsou mu diskuse spolubydlících o činech teroristů z německé Frakce Rudé armády, které v té době na sebe poutaly pozornost světové veřejnosti.

Pozoruhodný je v této souvislosti fakt, že Nielsen svým kritickým pohledem a pokusem vyrovnat se s levicovým hnutím výrazně předběhl svou dobu, protože tato problematika se v Dánsku stala předmětem celospolečenské diskuse až po roce 1989.

Radikální ženské hnutí jako příčina rozvodu
Rovina politická se v Nielsenově románu do značné míry prolíná i s rovinou osobní. Jednou z příčin Frandsovy životní krize je rozpad jeho manželství, ke kterému došlo v neposlední řadě následkem toho, že jeho bývalá žena Katrin se zapojila do radikálního ženského hnutí. Její osobnost a názory prošly pod vlivem emancipace zásadní proměnou, se kterou se Frands nedokázal vyrovnat.

Třetí dějovou rovinou románu pak je Frandsova velká životní vášeň: fotbal, který v jeho vzpomínkách představuje dominantní prvek jeho šťastného dětství a mládí. Oním fotbalovým andělem z názvu knihy je jeho nerozlučný kamarád, spoluhráč a idol, fotbalový génius Franky, který to z dělnického klubu na kodaňském předměstí dotáhne až k profesionální kariéře v západoněmecké bundeslize, ale po vážném zranění a předčasném ukončení kariéry ho doma čeká jen zklamání a pocit prázdnoty - ten se Franky snaží přebíjet s pomocí alkoholu. Fotbal a fotbalové přátelství Frandse a Frankyho stojí na počátku příběhu, pnou se nad ním jako jakýsi oblouk a v jeho konci - za přispění zoufalé životní situace, v níž se oba protagonisté ocitli - vyúsťují v krutou tragédii. Poslední stránky knihy nicméně dávají naději, že Frands s pomocí vyznání, ve kterém se ze svého příběhu vypsal, krizi překoná.

Závěrem jedna poznámka na adresu nakladatelství: obálka, ve které jste knihu do světa vyslali, je natolik ošklivá, a především slabomyslná, že by se dost dobře - tak jako například chybně vytištěné poštovní známky mezi filatelisty - mohla stát bibliofilskou kuriozitou.

Tudíž sběratelům tu radost nezkazte a případná další vydání knihy raději opatřete obálkou novou.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Helena Březinová, Mladá fronta, Praha, 2004, 204 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse