Webové stránky Animating Literature
Britské literární weby - Animating Literature

Webové stránky Animating Literature

http://literature.britishcouncil.org

Stránky Animating Literature jsou umístěny přímo na webu British Council, dalo by se tedy předpokládat, že jde o projekt, jímž se BC snaží prezentovat své koně či akce. Chyba lávky! Animating Literature je především obsáhlý rozcestník, který vám pomůže zorientovat se v nepřeberné nabídce literárních webů a informací ze světa knih rozesetých po internetových vydáních nejrůznějších britských deníků.

Trychtýř na informace
Hned na úvodní stránce najdete sloupec nazvaný jednoduše „News“, v němž jsou chronologicky srovnány perexy čtyř nejaktuálnějších článků ze světa literatury. Někdy jde o tiskové zprávy, které British Council umístil přímo na svůj web, většinou tu jsou důležitá oznámení, v současnosti například zpráva o složení poroty literární ceny International Man Booker Prize (ta je na rozdíl od „běžného“ Bookera udělována jen jednou za dva roky „autorovi jakékoli národnosti, pokud je jeho dílo dostupné v anglickém jazyce“). V naprosté většině tento seznam naplňuje slova z úvodu článku, tedy že jde o jakýsi trychtýř, do nějž se slévají všechny možné zprávy z různých periodik. A tak tu lze najít linky na články v literárních přílohách deníků (především The GuardianThe Independent), v sekci zábavy na www.bbc.co.uk i na domovských stránkách nejrozličnějších akademií, výborů pro literární ceny či přímo autorů. Pokud na Animating Literature dlouho nezavítáte, je tu pro vás archiv všech zpráv, který se však poněkud nešťastně otevírá v úzkém javascript okně, v němž je orientace ztížená, jakkoli takové řešení vypadá efektně.

Tvůrčí psaní stokrát jinak
Literatura však nejsou jen novinky, v tom by se ostatně Animating Literature nijak neodlišovalo od stovek dalších projektů. Na pravé straně homepage najdete sloupec, který se věnuje všemožným dalším aktivitám, které British Council nabízí. Prim v nich hraje tvůrčí psaní a náhledy na ně z pozice učitele, studenta či přímo autora. Tentokrát zůstanete prakticky výhradně na stránkách BC. Samostatnou kapitolu tvoří doporučené publikace, které se vztahují k tématu: odkaz vás zavede přímo na stránku, na níž naleznete stručnou charakteristiku knihy či příručky a z níž ji lze rovnou zakoupit.

Informace, informace, informace
Pro posedlé souhrnnými informacemi se na horizontální liště hned pod hlavičkou homepage skrývá oddíl Browse. Název sekce je trochu matoucí, protože člověk by si spíše představoval nějaký vyhledávací formulář (ten ostatně najdete na úvodní stránce úplně nalevo a je tak jednoduchý, až je to možná na škodu). Místo toho tu je obsáhlý, podrobně členěný seznam všech článků. Třídění je logické a nekomplikované: začíná se literárními cenami a rozdělením podle žánrů, v dolní části pak nejdete odbornější sekce věnované tvůrčímu psaní, literárnímu překladu a současným autorům (hádejte, odkud pocházejí články v téhle sekci: správně, z webu www.contemporarywriters.com). Seznam všech článků je poměrně nepřehledný, ale orientaci usnadňují loga stránek, z nichž byly příspěvky přejaty; sympatické také je, že se všechny odkazy otevírají v novém okně.

Vadí nevadí
Vady webu Animating Literature by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Již zmíněné horizontální menu je trochu nepřehledné, jsou tu i položky, které by se daly umístit jinam (například Questionnaire – dotazník). Také se mi nepodařilo založit si svůj profil, ačkoliv jiná položka tohoto menu mi to nabízela. Snad se jedná jen o dočasný výpadek, jinak totiž návštěvník přijde o to nejdůležitější: členskou sekci, která skrývá mnoho dalších informací.

Stránky Animating Literature jsou určeny pro čtenáře, kteří se o literaturu zajímají hlouběji a chtějí mít neustálý přehled o tom, co se na britské literární scéně děje. Hlavní přínos stránek spočívá v koncentraci všech možných příspěvků na jedno místo, takže by vám nic podstatného nemělo uniknout. Snad jen sekce věnovaná tvůrčímu psaní a konferencím by mohla být propracovanější... ale to by zase nebylo o čem psát příště.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse