Samuel Selvon
Selvon, Samuel

Samuel Selvon

Samuel Selvon se narodil se v roce 1923 v San Fernandu, Trinidad rodičům indického původu. V polovině dubna roku 1950 se s vlnou dalších karibských přistěhovalců dostal do Londýna, kde strávil dalších téměř 30 let. V roce 1978 přesídlil do Kanady...

Samuel Selvon se narodil se v roce 1923 v San Fernandu, Trinidad rodičům indického původu. V polovině dubna roku 1950 se s vlnou dalších karibských přistěhovalců dostal do Londýna, kde strávil dalších téměř 30 let. Od raného mládí usiloval o literární kariéru, což se ukázalo jako finančně neúnosné, proto podobně jako mnozí další krajané prošel nejrůznějšími povoláními – byl úředníkem, uklízečem, myl nádobí. Novinářské zkušenosti, které získal ještě na Trinidadu jako editor literární přílohy Sunday Guardian Weekly, zúročil jako přispěvatel rádia BBC. Od 50. let se živil jako spisovatel na volné noze. V roce 1978 trvale přesídlil do Kanady – dle jeho slov v jednom z rozhovorů „bylo již na čase vrátit se zpět na západní polokouli“. Zemřel při jedné z cest zpět na rodný Trinidad v roce 1994.

Svou literární kariéru zahájil Selvon románem Jasnější slunce (A Brighter Sun), situovaným na Trinidad. Na rozdíl od pozdějších tzv. „londýnských“ románů zachycují jeho trinidadské prózy každodenní život ostrovních obyvatel. Z hlediska post-koloniální literatury se za zlomové považují tři romány, jejichž společným jmenovatelem je postava karibského imigranta Mosese (Mojžíše). Romány Osamělí Londýňané (The Lonely Londoners) a jeho dvě pokračování Mojžíš na vzestupu (Moses Ascending) a Mojžíš na odchodu (Moses Migrating) zachycují osudy přistěhovalce vrženého napospas zcela neznámému prostředí a jeho zrání. Jeho prostřednictvím autor zároveň umožňuje čtenáři nahlédnout pod pokličku méně známých dějin velké Británie.

Výběr z díla:
romány:
A Brighter Sun (1952)
The Lonely Londoners (1956)
Moses Ascending (1975)
Moses Migrating (1983)

sbírky povídek:
Ways of Sunlight (1957)
The Housing Lark (1965)

spoluautor scénáře k filmu Pressure režiséra Horace Ovea (1975)

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse