Rønnaug Kleivaová - Další variace na mezilidské vztahy a osamělost člověka
Kleiva, Rønnaug

Rønnaug Kleivaová - Další variace na mezilidské vztahy a osamělost člověka

Současná norská autorka Rønnaug Kleivaová (*30. listopad 1951 ve Vartdalu) debutovala v roce 1985 sbírkou básní Animasjon, věnuje se však i próze, zejména povídkám a dětské literatuře, za kterou získala již několik ocenění.

Současná norská autorka Rønnaug Kleivaová (*30. listopad 1951 ve Vartdalu) debutovala v roce 1985 sbírkou básní Animasjon, věnuje se však i próze, zejména povídkám a dětské literatuře, za kterou získala již několik ocenění. Povídka „Tři horolezkyně na skále plánují projevy“ je vybrána z knihy Fangeteneste. Spisovatel Øystein Rottem výstižně označil styl povídky za „literární zmrazené hotové jídlo, jež je třeba dlouho zahřívat v mentální mikrovlnné troubě, než nám zachutná“. Náměty povídek nejsou nikterak výjimečné a čtenář, který je dobře obeznámen se severskou tvorbou, si může povzdechnout, že se jedná jen o „další variace na mezilidské vztahy a osamělost člověka“. Ovšem to platí jen, než se do knihy začte.

Jak už bylo předesláno, autorčin styl těmto tématům šije zcela nový kabát. Zatímco se čtenáři před očima odehrávají dramatické události (často je to tragická smrt některé z postav), zůstává vypravěč i postavy tak chladné a nezúčastněné, až přestáváme věřit, že si uvědomují vážnost situace. Suchý a popisný styl, známý z tradic severských ság, je zde hnán do nejzazšího extrému a je tak zdrojem jiskřivě černého humoru. Místo pocitů je líčen jen sled příčin a následků různých událostí, objektivita vyprávění je nenapadnutelná. Tím intenzivněji vnímáme vypravěčovu ironii a kritiku racionalistického pragmatismu dnešní doby, jak ji přiléhavě ilustruje obraz horolezkyň ve zmíněné povídce. Jejich cílem je po důkladné přípravě dosáhnout vrcholu hory, stejně jako vrcholu ve své profesi. Lezení je náročný sport vyžadující maximální soustředění, nepatrné zaváhání může člověka stát život a je pokládáno za osobní selhání. Smrt přítelkyně je pak komentována jako „úbytek v týmu“, neboť přátelství je degradováno na pojem, který lze definovat. Nestává se však v plnohodnotném životě člověka cílem, ale pouhým prostředkem k dosažení úspěchu za každou cenu, hodnoty, kterou nás dnešní společnost nutí klást nejvýše.

Dosavadní tvorba Rønnaug Kleivaové
2008 Ikkje for varmt, ikkje for kaldt
2007 Andre sida av Paris
2005 Eg rømmer
2005 La oss krysse Nilen
2004 Ein ettermiddag
2003 Ingeen reell fare
2001 Om dagen kan ein flyge
2001 Fangeteneste
2001 Kvinner med fingermanualar
1999 Kjærleik på pinne frå Ouagadougou
1997 Ikkje gløym å klappe katten
1996 Greske gudar og gudinner
1995 I ovnen er lammet
1994 Eg greier meg
1993 Einmannsbåten
1991 Ein underleg vinter
1990 Plutseleg no
1990 Balansepunkt
1989 Kven sin dag er dette?
1988 Fuglane kor dei flyg
1986 Å fø fram ein kalv over vinteren
1985 Animasjon
 

Odkazy
http://www.rkleiva.com/ (norsky)
http://no.wikipedia.org/wiki/Rønnaug_Kleiva (norsky)
http://www.samlaget.no/nn-NO/Forfattarar/K/Roennaug-Kleiva.aspx (norsky)

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse