Anita Desaiová
Desai, Anita

Anita Desaiová

Anita Desaiová (nar. 1937) je indická prozaička, autorka románů a povídek.

Anita Desaiová, nar. 1937, pův. jménem Anita Mazumdar - indická prozaička, autorka románů a povídek. Je známá především pro citlivé portréty ženských hrdinek. Ve svých románech se zabývá rodinnými krizemi, odcizením žen ze střední třídy, v pozdějších dílech také tématy jako německý antisemitismus, úpadek tradic a pokřivený pohled západního světa na Indii.

Narodila se v Mussoorie na severu Dillí jako dcera bengálského obchodníka. Matka byla německého původu. Desaiová začala psát v útlém dětství, první povídku publikovala již v devíti letech. Vystudovala anglickou literaturu na univerzitě v Dillí. V roce 1958 se provdala za obchodníka Ashvina Desaie, mají spolu čtyři děti.

Debutovala v roce 1963 knihou The Peacock (Páv) - dílo vydal v Británii Peter Owen, nakladatel specializující se na autory zemí Commonwealthu a kontinentální Evropy. V dalších dvou pracích Voices in the City (Hlasy ve městě, 1965) a Fire on the Mountain (Oheň na hoře, 1977) zachytila osudy tří žen a jejich osobní zkušenost se životem v Kalkatě. V následujícím románu Clear Light of Day (Jasné světlo dne, 1980) zpracovala Desaiová historii Dillí na pozadí osudů hindské středostavovské rodiny. Hlavní hrdinka, profesorka historie, utíká od svého bezútěšného a sterilního života do minulosti; svět vzpomínek se pro ni stává jediným útočištěm. Jejím prostřednictvím i prostřednictvím její sestry se stáváme svědky všech důležitých okamžiků v novodobých dějinách Indie, např. indické nezávislosti.

Desaiová v mnoha románech Desaiová píše o příslušnících poangličtělé indické buržoazie, obzvláště se zaměřuje na jejich manželský život. V knize Where Shall We Go This Summer? (Kam pojedeme letos v létě?, 1975) utíká hlavní hrdinka, popáté těhotná, od manžela. V románu In Custody (V pasti, 1984) se univerzitní profesor Deven snaží uniknout vlastním pocitům nedůležitosti a neschopnosti.

Se svým německým původem se Anita Desaiová pokusila vypořádat v románu Baumgartner’s Bombay (Baumgartnerova Bombaj, 1988). Příběhem o židovském německém důchodci, který před nacistickou hrozbou prchl do Indie, kde žil v chudobě mezi toulavými kočkami, se snažila reagovat na kritické hlasy, které jí vyčítaly, že si pro svá díla vybírá příliš „západní“ postavy a tím pádem je spíše autorkou pro západní čtenáře než pro indické publikum.

V nejnovějších románech opustila Desaiová prostředí rodné Indie. Román Fasting, Feasting (1999) se stal dalším z řady děl zabývajících se střetem americké a indické kultury. Zatím poslední knihu The Zigzag Way (Klikatá cesta, 2004) Desaiová překvapivě situovala do Mexika.

Výběr z díla:
The Peacock, 1963
Voices in the City, 1965
The Peacock Garden, 1974
Where Shall We Go This Summer?, 1975
Games at Twilight and Other Stories, 1978 (česky Hry za soumraku, Odeon, Praha 1986)
Clear Light of Day, 1980
Village by the Sea, 1982
In Custody, 1984
Baumgartrner’s Bombay, 1988
Journey to Ithaca, 1996
Fasting, Feasting, 1999
Diamond Dust, 2000
The Zigzag Way: A Novel, 2004

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse