Cena Rady severských zemí za literaturu Karimu Hotakainenovi
Hotakainen, Kari (2005)

Cena Rady severských zemí za literaturu Karimu Hotakainenovi

Ve Finsku byla na přelomu loňského roku věnována velká publicita tomu, že cenu Rady severských zemí za literaturu získal v listopadu 2004 finský prozaik Kari Hotakainen za román Na domácí frontě.

Ve Finsku byla na přelomu loňského roku věnována velká publicita tomu, že cenu Rady severských zemí za literaturu získal v listopadu 2004 finský prozaik Kari Hotakainen za román Na domácí frontě (Juoksuhaudantie, vydáno 2002). Bylo už také na čase, neboť naposledy byl finský autor laureátem této ceny před dlouhými 19 lety! Rada ve svém posudku ocenila, že „román popisuje dezintegraci severské společnosti, parodicky nahlíží na naši dobu a zejména na tradiční mužskou roli“.

Hotakainenův šestý román se stal okamžitě po vydání (2002) bestsellerem (v pětimilionovém Finsku se prodalo přes 100 tisíc výtisků!) a získal i nejprestižnější národní literární cenu – cenu Finlandia. Po ocenění Radou severských zemí se čeká jeho úspěšné tažení Evropou. Byl přeložen již do švédštiny a dánštiny a práva byla prodána do dalších dvanácti zemí. Satirický příběh o muži, jenž se rozhodl, že koupí rodinný dům, aby získal zpět svou ženu a dítě, které jej po ráně pěstí opustily, byl v roce 2004 ve Finsku také zfilmován (režie Veikko Aaltonen).

Kari Hotakainen se narodil v roce 1957 v Pori na západním pobřeží Finska. Po studiích finské literatury na univerzitě v Helsinkách pracoval několik let jako redaktor, od roku 1996 je spisovatelem na volné noze. Svou první básnickou sbírku Politováníhodné nezdary (Harmittavat takaiskut) vydal v roce 1982, ale známějším se stal díky svým prozaickým dílům. Dva z jeho románů – Klasik (Klassikko, 1997) a Na domácí frontě – byly zfilmovány. Hotakainen píše i zdařilé knihy pro děti a mládež, divadelní a rozhlasové hry. Česky zatím vyšel pouze Hotakainenův románový debut – Buster Keaton: život a činy (Buster Keaton: elämä ja teot, 1991), který v překladu Violy Parente-Čapkové vydalo nakladatelství Ivo Železný v roce 1999.

Aktualita

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse