Hugo Claus: výstava obrazů Souvenir, opera Thyeste
Claus, Hugo (2005)

Hugo Claus: výstava obrazů Souvenir, opera Thyeste

V Nizozemsku dosud méně známou stránkou umělecké osobnosti vlámského spisovatele Huga Clause je jeho malířská tvorba, navíc právě v různých nizozemských městech dávají operu Thyeste, kterou na libretto Huga Clause složil Jan van Vlijmen.

V Nizozemsku dosud méně známou stránkou umělecké osobnosti vlámského spisovatele Huga Clause je jeho malířská tvorba. To má změnit výstava jeho obrazů nazvaná Souvenir, která se od 24. září do 13. listopadu 2005 koná v CoBrA Museu v Amstelveenu (jižní předměstí Amsterodamu). CoBrA Museum vybralo z Clausovy tvorby od roku 1947 více než sto padesát kreseb, akvarelů, koláží a kvašů.

Claus byl od počátku své umělecké dráhy úzce spjat s hnutím CoBrA (zkratka pro Copenhague - Bruxelles – Amsterdam, tedy Kodaň, Brusel a Amsterodam), které v reakci na surrealismus v roce 1948 v Paříži založili Asger Jorn (Kodaň), Joseph NoiretChristian Dotremont (Brusel) a Constant, CorneilleKarel Appel (Amsterodam). Skupina byla v roce 1951 opět rozpuštěna, ale i za krátkou dobu trvání se kolem pevného jádra shromáždilo na čtyřicet dalších členů nebo umělců, kteří se s ní cítili spřízněni.

Clause do skupiny přivedl Christian Dotremont. Kromě samostatné tvorby pracoval Claus v tomto období na některých obrazech společně s Corneillem. Prolínání výtvarného umění a literatury se projevovalo v tom, že námětem obrazů byly Clausovy verše, nebo naopak, že se Claus při psaní veršů nechal inspirovat některým obrazem. Hlavní umělecké zásady těchto “experimentálů” se v Clausově malířské tvorbě nepřestaly promítat dosud: hravost, přístupnost, barevnost. Ani jediný Clausův obraz nemá název. “Bez názvu mi to připadá hezčí. Všechno, co člověk o díle ví, ho v každém případě nějak ovlivňuje,” říká Claus v rozhovoru o své výtvarné tvorbě. “V mém malování je patrné stejné zmatení a roztříštěnost jako v mém psaní. Ani tam nejsem s to se omezit na jediný styl nebo jednu postavu.” A dále říká: “Umění je mimo jiné výraz zdvořilosti ke čtenáři (nebo divákovi), že ho neobtěžujeme svými soukromými city, ale lstivě je zapracujeme do příjemného a napínavého objektu.”

www.cobra-museum.nl

Opera Thyeste
Od 7. října do 7. listopadu 2005 je v různých nizozemských městech k vidění opera Thyeste, kterou na libretto Huga Clause složil Jan van Vlijmen. Claus pro francouzské libretto zpracoval svou divadelní hru z roku 1966, založenou na Senecově verzi této starořecké tragédie o mocenském boji dvou bratrů, v němž Átreus z pomsty zavraždí děti svého bratra Thyesta a předloží mu je na hostině. Představení režíruje Gerardjan Rijnders, nastudoval je Asko Ensemble a Cappella Amsterdam, dirigent je Stefan Asbury. V hlavních rolích vysotupí John Daszak (tenor – Átreus) a Dale Duesing (baryton – Thyestés).

http://www.reisopera.nl

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse