Eric-Emmanuel Schmitt
Schmitt, Eric-Emmanuel

Eric-Emmanuel Schmitt

Eric-Emmanuel Schmitt (nar. 1960) je po dlouhé době francouzským spisovatelem, který dokázal prorazit svými romány a divadelními hrami na jiné než frankofonní trhy (jeho knihy jsou přeloženy do 35 jazyků a hry se hrají ve 40 zemích světa).

(nar. 1960) patří k nevelkému počtu současných francouzských spisovatelů, kteří dokázali prorazit svými romány a divadelními hrami na jiné než frankofonní trhy: jeho knihy jsou přeloženy do 35 jazyků a hry se hrají ve 40 zemích světa.

Vystudoval prestižní Ecole normale supérieure a získal doktorát z filozofie. Na začátku devadesátých let vyučoval filozofii na L´Université de Chambéry a současně psal divadelní hry, ale brzy se začal věnovat pouze psaní. V současné době žije v Bruselu a všechny jeho knihy vycházejí v pařížském nakladatelství Albin Michel.

Je autorem sedmi divadelních her (Manželské vraždění uvedlo divadlo Na Jezerce v režii Jana Hřebejka) a osmi románů (román Pan Ibrahim a květy koránu posloužil jako předloha k filmu Můj učitel IbrahimOmarem Sharifem v hlavní roli).

Prvním publikovaným románem byla v roce 1995 Sekta egoistů, následovalo Evangelium podle Piláta, Část DruhéhoKdyž jsem byl uměleckým dílem. Největší úspěch u čtenářů na celém světě zaznamenal Cyklus o neviditelném, který tvoří příběhy o čtyřech světových náboženstvích: Milarepa o buddhismu, Pan Ibrahim a květy koránu o súfismu, Oskar a paní Růžena o křesťanství a Noemovo dítě o judaismu (poslední tři knihy připravuje nakladatelství Garamond na jaro 2006).

V říjnu 2005 vychází souběžně v několika zemích zatím poslední Schmittova kniha Můj život s Mozartem.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse