Šrut přichází s knihou pro všechny
Šrut, Pavel: Příšerky a příšeři

Šrut přichází s knihou pro všechny

Primárně se sice zaměřuje na dětského čtenáře, ale pouze dospělí docení některé hříčky a skryté narážky, kterými je kniha přímo nabita.

Autor knihy Veliký tůdle přichází s novou sbírkou nejen pro děti. Tak začíná anotace půvabné publikace Příšerky a příšeři - a rozhodně nelže. Laureát ceny Jaroslava Seiferta za rok 2000 se v publikaci drží nejlepších tradic českého nonsensu. Primárně se sice zaměřuje na dětského čtenáře, ale pouze dospělí docení některé hříčky a skryté narážky, kterými je kniha přímo nabita.

Je potěšující, že i dnes se někdo věnuje tvorbě pro děti. Ještě lepší je, že sbírka najde vydavatele, což není na dnešním saturovaném trhu vůbec lehká věc.

Kniha je rozčleněna do několika částí, z nichž každá se odlišuje tematicky i graficky. Spolupráci ŠrutaMiklínové můžeme bez nadsázky označit za šťastnou. Autorka, která ilustrovala první čtyři knihy českého vydání Harryho Pottera, se v osobitém humoru Pavla Šruta přímo našla a básničky díky nim mohou na dětského čtenáře působit daleko sugestivněji. Vždyť příšerky a příšeři je téma pro děti přímo stvořené, a podobně je to i s dalšími básněmi.

Náměty blízké dětem
Šrut má schopnost najít věci a tvory, které děti fascinují. Ve sbírce nalezneme básně o fakirovi, mamutovi, o tchořích, mumiích i aligátorech. Je trochu škoda, že se autor nevyhýbá již stokráte použitým rýmům či homonymům (travička), kvůli nimž verše občas působí poněkud lacině. Dojem naštěstí zlepšují pointy, které jsou vesměs originální a velmi vtipné, a to i pro dospělé.

Kniha působí v uspěchané současnosti jako pohlazení a její přečtení zajisté příjemně naladí všechny bez rozdílu pohlaví i věku. Hana Janišová z nakladatelství Paseka se smíchem říká: "Zaplnili jsme díru v české literatuře," a něco pravdy na této nadsázce bude. Už dlouho se v dětské literatuře neobjevila takto zajímavá kniha.

Galina Miklínová (1970), režisérka, výtvarnice animovaných filmů, ilustrátorka. Je autorkou animovaných filmů pro dospělé Bajky ze zahradyBiograf (Grand Prix na Mezinárodním filmovém festivalu v Minsku a další ocenění), pro ČT připravila seriál večerníčků O Kanafáskovi. Ilustruje knihy pro děti, např. Nava Semelová: Učila jsem se létat, J. K. Rowlingová: Harry Potter (I.-IV. díl), Pavel Šrut: Pavouček Pája, Veliký tůdle, Verunka a kokosový dědek.

 

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ilustrace Galina Miklínová, Paseka, 2005, 96 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Anna dvorrrrakovva,

Ahoj nemohly by jste jnasat tu basnicku do komentu

lallalllllllllllllll,

ahoj jak tam někdo psal že to jsou hnusný básničky tak by se měl podívat do zrcadla a teprv uvidí kdo je hnusnej!!!!!!!!!!!!!!!
já bejt tebou a podívat se do zrcadla tak bych se šla zblejt a plnila bych 6. pytlík!!!! náhodou to sou ůžasný a srandovní básničky!!!!! de vidět že ten kdo psal ten článek nemá smysl pro humor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! výborně pavle šrute !!!jsem váš fanoušek!!!

Janinka,

Šruta nám shora cpou, ale je to bída. To nejdou básně, ale zní jako když lejete vodu na plech.

Hanoosek,

Já jsem báseň Nic recitovala na soutěži...
Básně Nic, Lychožrout, Drákula a Nováková z 3.C hrajeme v Dramaťáku. Pa,pa

ADLA MADLA UMYVADLA,

AHOJ, JAK SE MÁŠ ??? JA SE MÁM DOBŘE!!PO TÉHLE KNÍŽCE SE MI UDĚLALO JEŠTĚ LÍP!!!!!

taťána,

JE TO HEZKÁ BÁSNÍČKOVÁ KNÍŽKA!!! MOCMOCMOCMOCMOCMOC !!!!!!!! JA MI SICE 40 ALE STEJNĚ SE MI LÍBÍ!!!

baba,

tato kniha se opravdu povedla!!!! nejvíce se mi libí basen : hrabe drakula a novakova z 3.C a lychozrout. drakulu jsem recitovala na recitacni soutezi a nepostoupila jsem ale moje kamaradka ano.priste budu recitovat lychozrouta.

Hanele,

S chutí jsem si tuto půvabnou knížu přečetla. Také se věnuji tvorbě poezie pro děti, něco málo mi vyšlo časopisecky, ale zatím se marně pokouším vydat něco knižně, což je velká škoda, protože se ani já nemusím za své verše stydět. Ale věřím, že jednou se dobré dílo podaří - a trpělivě usiluji!Hana Rakusová

Anonym,

Richarde, Richarde, příště až budeš psát recenzi, tak si to více promysli nebo "to sa nedá toto". Velké zklamání!

pleska,

Když nakladatel najde na MK prachy... co by do toho nešel. A na Šruta Paseka nějaké našla.

Ale o to nic. Jiná věc je, jak si tohle dovolujete nazvat recenzí? Vypočtete sadu témat, troufnete si tvrdit, že jsou to témata, která děti fascinují -- opak se dá říct stejně snadno: fakír nikoho dneska nezajímá a mamuti taky nejsou právě in. Mumie měla vrchol před pěti lety, teď zájem opadá... a je to. Pak si postěžujete na stokrát použité rýmy -- já si zvlášť nevzpomínám, vy neuvádíte jediný příklad -- a na využití homonymie: a opravdu se travička už někdy obejvila v poezii pro děti? A pak si dovolíte tvrdit, že už dlouho se v dětské literatuře neobjevila takto zajímavá kniha -- kruci, ale to byste měl něčím podložit, takovéhle tvrzení.

A jinak -- tvorbě pro děti se u nás na špičkové úrovni věnuje řádka autorů a několik nakladatelství; neprotiřwčíte si minochodem taky potom s tím "saturovaným trhem"?
Tohle je na pytlík.