Smutná zpráva
Salminen, Arto

Smutná zpráva

Finský spisovatel Arto Salminen, který proslul především jako břitký, nesmlouvavý kritik a glosátor nešvarů současné společnosti.

15. listopadu zemřel ve věku 46 let na náhlou zástavu srdce finský spisovatel Arto Salminen, který proslul především jako břitký, nesmlouvavý kritik a glosátor nešvarů současné společnosti. Ve svých knihách, nabitých vtipnými, trefnými komentáři i skvěle odposlouchanými dialogy, si bral na mušku všudypřítomný rasismus, praktiky bulvárních periodik, honbu za úspěchem za jakoukoliv cenu, neschopnost společnosti reagovat na rostoucí kriminalitu či na degradaci a postupnou likvidaci stavu drobných podnikatelů a živnostníků, kteří nedokážou odolávat tlaku velkých nadnárodních firem.

Salminen prošel celou řadou zaměstnání, mj. se živil jako sportovní redaktor v novinách nebo jako taxikář. A právě taxikářské řemeslo, jak přiznal, mu dalo vynikající základ pro psaní.

Do literatury vstoupil až v 35 letech, nicméně stačil vydat 6 románů, z nichž největší obliby dosáhly Varasto (Skladiště, 1998), Paskateoria (Sráči, 2001) a Lahti (Nucená porážka, 2004). Prvně jmenovaný román Salminen rovněž sám upravil do divadelní podoby pro Národní divadlo v Helsinkách. Premiéra se uskuteční na počátku letošního prosince, žel už bez autorovy přítomnosti.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse