Ion Băieşu
Băieşu, Ion

Ion Băieşu

Rumunský prozaik a dramatik Ion Băieşu (1933-1992) je osobitým autorem hlavně krátkých humoristických skic postavených na jazykové komice.

Rumunský prozaik a dramatik Ion Băieşu (1933-1992) je osobitým autorem hlavně krátkých humoristických skic postavených na jazykové komice. Některé náměty přepracoval i do podoby divadelních her, což je případ i povídky Dávný přítel (rumunsky Chiţimia). Zrovna tato povídka nepatří k žánru pro něho typickému: jde o příběh obyčejného stárnoucího muže, který žije v ubíjejícím stereotypu, hrozícímu každému z nás. Do jeho ani šťastného, ani nešťastného života náhle znovu vstoupí člověk, který ztělesňuje nepříjemnou a nevyřčenou otázku: Jak jsi naložil se svým životem, který tak rychle utíká mezi prsty?

Ion Băieşu je autorem scénáře k populárnímu televiznímu seriálu Iubirea e un lucru foarte mare (Láska, to je něco velkého) z konce 60. let, postaveného na slovní komice, satirující strnulý, „dřevěný” jazyk tehdejších veřejných projevů. Byl oceněn za scénáře k filmům Mere roşii (Červená jablka, 1977) a Omul care ne trebuie (Člověk, jakého potřebujeme, 1978). Băieşu je také autorem zfilmovaného románu Balanţa (Váhy, česky Dub). V divadelních hrách hledá odpověď na otázku štěstí, mezilidských vztahů a normality (Chiţimia – Dávný přítel, Dresoarea de fantome – Krotitelka přízraku, Autorul e în sală – Autor je v sále, aj.).

K charakteristickým humorným povídkám Iona Băieşu patří Sufereau împreună (Trpěli společně), Veciniadă (v divadelní podobě Preşul - Rohožka), Pompierul şi opera (Hasič a opera), jejichž hrdinové se vyjadřují tak obratně a hbitě, až jim zůstane utajeno, že jsou neschopni skutečné komunikace.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse