Strychnin
Šindelka, Marek: Strychnin a jiné básně

Strychnin

Šindelkova prvotina je pro milovníky poezie určitě zajímavá. Odráží devadesátá léta tak, jak je vnímá nejmladší generace, přitom v dnes nepříliš tradiční - básnické formě.

Básnická prvotina Strychnin a jiné básně je hloubavým odrazem mladé mysli. Šindelka se snaží propracovaně reflektovat zážitky z osobního, na jeho věk velmi pohnutého života. Strychnin, titulní báseň sbírky, je zároveň nejniternější zpovědí, kterou v knížce nalézáme. Mladý autor se v ní snaží vyrovnat nejen s problémy, kterými trpí jeho bratr, ale také sám se sebou. Sám sebe hledá v celé sbírce. Na první pohled se může zdát, že se jedná o hledání nahodilé, nesoustředěné, ale to je pouze dojem vytvářený mladým, zatím nepříliš uhlazeným stylem autora. Ten však na každé básni pracuje delší dobu, snaží se co nejpregnantněji vyjádřit svoje myšlenky a pocity.

Až na druhý pohled se proto ukáže, že se nejedná o nahodilé imprese, ale o hluboké zážitky, které jsou velice opravdově prožité. Některé básně jsou vystavěny výborně, jindy autor upadá do přílišné popisnosti, která bývá nejčastějším nešvarem mladých básníků. Přesto je jakási naivita, která z introvertních veršů vyzařuje, čímsi poutavá. Až v básni poslední (zároveň titulní) vyjde na povrch celá tragika autorovy poetiky. Skladba sbírky není bohužel zcela vyrovnaná, z konceptu například vypadává báseň Maminka se vybourala na dálnici.

Přesto je Šindelkova kniha pro milovníky poezie určitě zajímavá. Odráží devadesátá léta tak, jak je vnímá nejmladší generace, přitom v dnes nepříliš tradiční - básnické formě.

Poté, co brněnské nakladatelství Petrov ukončilo svou činnost, budou mít básníci těžký život a hledat vydavatele budou jen velmi obtížně. Začínající autoři to budou mít ještě těžší. To, že Šindelkova sbírka vyšla, je dobré znamení i hezké gesto nakladatelství Paseka.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Paseka, 2005, 44 s.

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Turdus Merula,

Ale básníci to musejí mít těžký z podstaty, už jen to, že se vyjadřují poezií svědčí o jistém vyšinutí ze světa byznysovitého. Ale řekl bych naopak, že dnešní netová doba přeje všem netopýrům, není nic jednoduššího než si na webzdarmové stránky vysolit tolik poezie, kolik ten který poeta uzná za vhodné. A graficky si to upravit sličně i slyšně může též. I s vydáváním papírovitým to není tak zlé, Petrov ani tak nezanikl, jen se transformoval, pak jsou tu další, Protis, Host, První knížky z Ortenovy Kutné Hory a čo ja viem kolik dalších nakladatelů. Vivat plivat slova poetická! Svět je míč a každý si ho může kopnout do branky, která se mu zlíbí! Tož kopejme, kopejme...