Jak překonat Harryho Pottera?
Oomen, Francine: Jak přežít svou maličkost (2005)

Jak překonat Harryho Pottera?

Z každoročního hlasování dětských čtenářů v různých věkových kategoriích už třikrát vítězně vyšla nizozemská autorka Francine Oomen s některým titulem ze seriálu Hoe overleef ik… (Jak přežít…). Jak tento úspěch vysvětlit?

Ani Nizozemsku se v posledních letech nevyhnulo potterovské šílenství. Vzhledem k obecné znalosti angličtiny nečeká část čtenářů na nizozemský překlad – i anglická verze se tu prodává ve velkém. Přesto byla potterovská hegemonie prolomena. Z každoročního hlasování dětských čtenářů v různých věkových kategoriích už třikrát vítězně vyšla nizozemská autorka Francine Oomenová s některým titulem ze seriálu Hoe overleef ik… (Jak přežít…). Jak tento úspěch vysvětlit?

Francine Oomenová (1960), původním povoláním návrhářka a ilustrátorka, získávala zkušenosti s psaním pro děti od počátku devadesátých let. Začala řadou knížek pro předškolní věk o příhodách holčičky Saartje a jejího kamaráda Tommieho. Jak její vlastní děti dorůstaly, začala psát i pro školáky a pro mládež. V roce 1998 vyšel první díl ze seriálu o dívce Rose s názvem Hoe overleef ik mijn vakantie (Jak přežít prázdniny) a model se osvědčil natolik, že Oomenová od té doby nejen píše další a další obměny, ale vytváří také komerční zázemí. A tak v obchodech najdeme třeba školní diáře a další předměty ve stylu tohoto seriálu. Recept je prostý: paličatá i prostořeká Rosa prožívá nejrůznější situace běžné v dospívání - čtenářům tohoto věku (i jejich rodičům) tedy velmi blízké -, mluví (nevybíravým) jazykem dnešních dospívajících a problémy, na něž naráží, autorka prostými jazykovými prostředky převádí na cosi přehledného a řešitelného. Život je prostě bojovka (neboli survival) a stačí mít správné vybavení – jehož seznam knihy také obsahují, včetně různých praktických tipů, „jak přežít“. V dlouhém seznamu titulů figurují nejrůznější náměty: první pusa, první rok na střední škole (to se v Nizozemsku týká třináctiletých), rok 2000, prázdniny v nejrůznějších zemích včetně slovníčků (Jak přežít prázdniny v Česku se připravuje), atd. atp. Oomenová vychází při psaní ze svých vzpomínek na tápání a pocit nejistoty v dospívání, na zkušenosti s problémy dětí z rozvedených rodin, inspirují ji i vlastní dospívající děti, ale za žádného odborníka se nepovažuje.

Přesto posloužila její kniha Hoe overleef ik mijn ouders (en zij mij) (Jak přežiju rodiče – a oni mě) v rámci tematického televizního večera věnovaného výchově dětí jako východisko k debatě. Rosa navazuje na nizozemskou tradici dětských hrdinů zosobněnou zejména oblíbenou a uznávanou autorkou Annie M. G. Schmidt (česky např. Na Vystrkově, Slečna Mici, Viplala). Jsou to sebevědomé, samostatné děti s dobrou vyřídilkou, které jsou dospělým nejen rovnocenným partnerem, ale mnohdy je usvědčí ze slabosti, nedůslednosti nebo je přistihnou při jiné chybě. Dlužno podotknout, že dospělé postavy se obvykle nechovají příliš autoritativně a berou děti vážně.

V reklamních textech na seriál Oomenové o Rose najdeme formulaci: „moudrá dívka a těžko vychovatelní rodiče“. Zajímavé přitom je, že seriál Jak přežít…, určený pro čtenáře kolem 12 let, hltají i šestnáctiletí – díl Hoe overleef ik een gebroken hart (Jak přežít zlomené srdce) vyšel v loňském roce vítězně nejen z hlasování dětí od 9 do 12 let, ale i v kategorii do 16 let. Letos opět v obou kategoriích zvítězila kniha Hoe overleef ik met/zonder jou? (Jak přežít s tebou/bez tebe?). Svět redukovaný na návod k přežití je přitažlivý. Jiná populární postava Oomenové se jmenuje Lena Lijstje, a jak její přízvisko napovídá (lijstje=seznam), převádí si složitý svět na přehledné seznamy. Oomenová tu vystihuje určitou obecnou potřebu příslušící dospívání. Otázka je, zda její knížky také pěstují čtenáře literatury. Ovšem trend posledních let, kdy se i dospělí utíkají ke knihám pro děti a mládež a vzniká tak celá odnož „přechodné“ literatury (jmenujme např. Josteina Gaardera), svědčí o tom, že už dnešní generace dospělých čtenářů hledají protiváhu k životním složitostem ve fantazii a v dětském světě. Jestliže i příští čtenářská generace ustrne na úrovni návodů k přežití, nebude to tedy nic nového – snad jen završení vývoje, který započal už dřív. Jeho součástí je i stále rostoucí popularita knih v podobě nahrávek – i Oomenová se samozřejmě do tohoto trendu s chutí zapojila. Její nahrávky jsou ideální způsob, jak udržet děti při cestách autem v klidu, ale reklamní texty k nahrávkám Harryho Pottera se zaměřují i na dospělé: „pokud je vám trochu trapné, číst si Harryho Pottera ve vlaku, pořiďte si nahrávku – vždyť kdo pak pozná, co vám zní ve sluchátkách?“

Nakladatelství Albatros k nám Oomenovou uvádí pátým dílem seriálu, který v roce 2003 vyhodnotila dětská porota (9-12 let) jako Knihu roku.

Aktualita

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jana Broekman-Minářová, Albatros, Praha, 2005, 148 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

kamila,

Napsala jeste nake jiny knihy nez jak prezit tuhle tridu malickost.pusu dpovezte na muj email dekuji

Markéta,

No holky já sem četla i ty knížky co u nás nevyšli a musim říct že sou prostě boží. Umim česky anglicky i německy takže sem si mohla přečíst i ty co nevyšli tady. Můžu prozradit že Rósa prožije svoje první milování, její bráška Ferďánek(František) už bude velký a hezký kluk, Saša se odstěhuje a rozvede s její mámou Helenou, a Rósa taky bude myslim že v poslednim díle těhotná ale miminko si nenechá. No holky,nenechte se překvapit, máte se na co těšit!!! Pa pa mejlíky smajlíky

Magda de Bruin,

Ano, "Jak přežít tuhle třídu" a "Jak přežít první pusu". Možná by překladatelka nebo nakladatel (Albatros) mohli prozradit, zda a kdy se chystá další díl/další díly.

sasa,

tet uz visli tri dili jak prezit že

Klára,

Já jsem přečetla všechny knížky Jak přežít ....?
Jsou to super knížky a chtěla bych další díly a další ať vím jak to s Rósou Vandijk dopadne.

Iwushkaa:o),

K Vánocům jsem stejně jako Nikola dostala knížku:Jak přežít tuhle třídu?? Byla suprová,senzační,jedinečná,prostě oukej!!! Byla jsem z ní hodně nadšená a měla jsem ji přečtenou cca za dvě hodiny.Ležela jsem u televize a ani mě nezajímal můj oblíbený seriál,prostě jsem se od ní nemohla odlepit.Jakmile jsem ji dočetla,řekla jsem si,že musím mít ještě víc dílů,protože jsem si při čtení knihy představovala obrázky,jak by to tam všechno mohlo vypadat,a chtěla jsem zažít ještě větší dobrodružství.Právě včera jsem dostala knihu:Jak přežít svou maločkost,a tu mám taky přečtenou...,velice mě nadchla a bavila.Chystám se na koupi dalšího dílu.Díky Vám mám o referáty postaráno:)) děkuji

nikoly,

dostala jsem k vanocum knihu jak prezit tuhle tridu .a byla jsem zni desne nadseda kdyz jsem si ji cetla tak me cimdal vic bavila no a kdyz jsem precetla posledni vetu tak se mi chtelo i brecet ze jsem ji docetla a proto si preju jak prezit svou malickost a jestli jsou jeste dalsi dily tak i ty.

Magda de Bruin,

Tomu se říká slovo do pranice. Dokážete to také upřesnit (a podepsat)?

Anonym,

kecy, to je vlastně o ničem, zabírá to bajtíky