Zahrada naproti Francii
Massard, Janine: Le Jardin face à la France

Zahrada naproti Francii

V tomto roce vydává švýcarská autorka Janine Massardová další autobiografický román, Le Jardin face à la France, v němž se vrací do svého dětství v malém městečku Rolle během druhé světové války.

V tomto roce vydává švýcarská autorka Janine Massardová další autobiografický román, Le Jardin face à la France (Zahrada naproti Francii, Bernard Campiche, 2005), v němž se vrací do svého dětství v malém městečku Rolle během druhé světové války.

Jedná se o skutečný návrat ke kořenům, o osobní historii podanou s něhou, humorem a nevinností, v níž si čtyřletá dívenka Gisele hraje v zahradě uprostřed vinic, s výhledem na záhadnou Francii přes jezero, zatímco její otec bojuje na frontě, sestra Madeleine umírá v nemocnici a matka podléhá zoufalství. Hlavní postavou příběhu je však autorčin dědeček, který své vnučce vypráví o okolním světě, komentuje válečné události za švýcarskými hranicemi, vypráví biblické a historické příběhy, jež mísí s politickými a filosofickými názory. Autorka zvolené téma této knihy vysvětluje : "/Po ztrátě manžela a starší dcery/ jsem byla naprosto zdrcena, jako po velké katastrofě, a řekla jsem si, že musím najít nějakou světlou vzpomínku a že ji půjdu hledat přímo do dětství. Zdálo se mi, že jen za tuto cenu budu schopna přežít. A když jsem tak učinila, vybavila se mi náhle postava dědečka."

Massardová se však ve svých vzpomínkách nevrací pouze k postavě dědečka, který malé Gisele otevírá cestu do světa lidí a knih, ale rovněž líčí život tzv. zapomenuté vrstvy švýcarské prosperity, jež obdělává pole a snaží se vyprostit z chudoby.

Janine Massard: Le Jardin face à la France. Bernard Campiche, 2005.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse