Chris Cleave
Cleave, Chris

Chris Cleave

Britský spisovatel Cleave (1973) napsal knih víc, ale vydána byla zatím jediná: Incendiary.

Chris Cleave se narodil roku 1973 v Londýně, ale prvních šest let svého života strávil díky pracovním povinnostem otce v Kamerunu. Povinnou školní docházku však absolvoval opět v Británii. V roce 1991 začal studovat na univerzitě v Oxfordu, kde, jak uvádí na svých internetových stránkách, jej zarazilo, že jeho spolužáci neměli zájem o pop music ani nehodlali někoho zabít či alespoň spáchat sebevraždu.

V prvním roce svého studia také Cleave napsal svůj první, nikdy nevydaný román The Roadkill Cookbook (Kuchařka silničního zabíjení). Po ukončení studia jezdil chvíli se soundsystémem po Velké Británii a Francii, chvíli pracoval na moři, poté se přesunul do Melbourne a pracoval tam jako číšník.

Když zjistil, že práce v baru s sebou nenese žádnou perspektivu profesionálního vzestupu, vrátil se zpět do Británie a začal pracovat v Daily Telegraph, odkud po třech letech odešel kvůli, jak uvádí ve svém životopisu, „názorům, jež se radikálně lišily od názorů zaměstnavatele“. Nějakou dobu žil se svou ženou v Paříži, od roku 2003 je na volné noze a věnuje se pouze psaní.

Jeho díla zahrnují mimo Incendiary (Zápalná bomba, Chatto&Windus, 2005), které se jako jediné dočkalo doposud vydání, i román The Gift of Lies (Dar lží) a nedokončený román A Room Outside Time (Pokoj mimo čas).

V současné době dělí Chris Cleave svůj čas mezi péči o syna a psaní nové knihy, jejíž děj se opět bude odehrávat v Londýně.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse