Smích čarodějnice
Schriber, Margrit: Das Lachen der Hexe

Smích čarodějnice

V současné švýcarské literatuře se už po desetiletí těší velké oblibě motiv čarodějnic. V poslední době se mu věnuje například kniha Smích čarodějnice německy píšící spisovatelky Margrit Schriberové (1939).,

V současné švýcarské literatuře se už po desetiletí těší velké oblibě motiv čarodějnic. V curyššké city sice člověk na čarodějnice těžko narazí, ale ještě v ne tak dávné minulosti byly vysmívány, opovrhovány, pronásledovány a upalovány. A příběhy o nich se dnes znovu objevují v románech. V poslední době například v knize Smích čarodějnice německy píšící spisovatelky Margrit Schriberové (1939).

Autorka vypráví o nelehkém osudu během veřejné ostouzející kampaně, která se zcela iracionálně rozhoří. Postupně se rozmáhá všeobecná hysterie, hrdinka knihy - cizinka, historicky doložená postava Anny Marie Schmidigové (1679-1753), je vytlačovaná ze společnosti "normálních" lidí. Děj se odehrává na přehledně úzkém prostoru kantonu Schwyz. Od zatčení údajné čarodějnice, jímž kniha začíná, sice víme, že to nemůže dobře dopadnout. Ale při čtení se stále vnucuje otázka, jak to mohlo dojít tak daleko?

Krok za krokem, s neúprosnou logikou a psychologicky zcela věrohodně nás Margrit Schriberová provádí celým vývojem tohoto šílenství, které trvalo několik desetiletí.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Nagel und Kimche Verlag, Zürich, 2006.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Anonym,

Vielen Dank für Ihre Besprechung und ganz herzliche Grüsse von der Autorin

Margrit Schriber