Rok padající hvězdy
Rakovszky, Zsuzsa: A hullócsillag éve

Rok padající hvězdy

Maďarská autorka Zsuzsa Rakovszky (1950) se vydala na literární dráhu počátkem osmdesátých let jako básnířka a překladatelka. Jejímu románu Rok padající hvězdy kritika přisoudila podtitul „román hranic“.

Zsuzsa Rakovszky (1950) se vydala na literární dráhu počátkem osmdesátých let jako básnířka a překladatelka. V roce 2002 vydala svůj velmi úspěšný prozaický debut A kígyó árnyéka (Stín hada). V červnu 2005 přidala titul A hullócsillag éve (Rok padající hvězdy), publikovaný v nakladatelství Magvető, který se taktéž setkal se značným ohlasem kritiky a ještě do konce roku se dočkal i svého druhého vydání.

Román je příběhem matky a malé dcery odehrávajícím se v polovině padesátých let v malém příhraničním městě, ležícím těsně za neproniknutelnou hranicí oddělující zemi od svobodného světa. Zlomem v životě všech hlavních postav je rok 1956, kdy se hranice na krátkou chvíli otevřela, aby pak znovu a jakoby navždy oba světy opět rozdělila. Ačkoli jsou v díle historické události odsunuty jednoznačně do pozadí, znamená dané období zvrat i v soukromém životě hlavních hrdinů, především v životě matky, která stojí před rozhodnutím oddat se své velké lásce, či se ponořit do každodenního fádního světa poskytujícího zdánlivě potřebnější jistoty. Kvůli dítěti i zčásti obyčejné, zčásti snad fatální shodě náhod se nakonec rozhodne pro druhou z možností, představující určitou osobní rezignaci.

Kniha je prodchnuta lyrickými pasážemi poetických popisů „obyčejných“ událostí očima malé Pirosky. Autorka se však neuchyluje k dětské mluvě, „pouze“ vnímá a líčí svět skrze zkušenost malé dívenky, dle jejích vlastních zákonů a představ. Výsledkem jsou zcela nevšední poetická líčení odhalující pomocí spousty metafor kouzlo a originalitu skrývající se v obyčejných předmětech i jevech. Básnická symbolika nachází uplatnění již v samotném názvu díla, který zdaleka neodkazuje pouze k rudým hvězdám shazovaným v roce 1956 z fasád budov.

Kritika románu brzy přisoudila podtitul „román hranic“ – upomínající k hranici mezi světem hrdinů odděleného od vysněného světa „tam na druhé straně“, k hranici mezi mužem a ženou, matkou a dítětem, životem omezeným aktuálním společenským zřízením a jeho tušenou a nedosažitelnou podobou symbolizovanou padající hvězdou.

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Zsuzsa Rakovszky: A hullócsillag éve (Rok padající hvězdy). Magvető, 2005.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse