Henry David Thoreau
Thoreau, Henry David

Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (1817–1862), příslušník amerického transcendentalistického hnutí, je autorem obsáhlých deníkových zápisků a řady esejistických textů inspirovaných úvahami o vztahu člověka a přírody i praxí života v ní. Je autorem mnoha děl, mezi ta neslavnější patří Walden aneb život v lesích a esej Občanská neposlušnost.

Henry David Thoreau (1817–1862), příslušník amerického transcendentalistického hnutí, je autorem obsáhlých deníkových zápisků a řady esejistických textů inspirovaných úvahami o vztahu člověka a přírody i praxí života v ní. Je autorem mnoha děl, mezi ta neslavnější patří Walden aneb život v lesích (Walden or Life in the Woods, č. Paseka 2006) a esej Občanská neposlušnost (Civil Disobedience/Resistance to Civil Government), z níž čerpal Maháthmá Gándhí při formování své politiky nenásilného odporu pro autoritám. Za svého života byl Thoreau též vášnivým abolicionistou (zastáncem zrušení otroctví), obhajoval i známého vzbouřence Johna Browna.

Ve svém stěžejním díle Walden, pojmenovaném podle rybníku, na jehož březích Thoreau dva roky, dva měsíce a dva dny žil v chatě, již si svépomocí zbudoval, bez jakéhokoli zásahu civilizace, se autor nebeletristickou formou věnuje sepětí člověka s přírodou; přemýšlí, jak by člověk měl zůstat sám sebou a žít v souladu s věcmi okolo sebe. Thoreauovo dílo položilo základ veškerému modernímu psaní o nejrůznějších formách ekologie a environmentalismu.

Ve vynikající práci Občanská neposlušnost Thoreau varuje před narůstající hegemonií státní moci. Proti ní staví vědomí a svědomí jednotlivce, který by nikdy neměl dopustit, aby jej stát o jeho etická postoj připravil. Pokud tedy zákon odporuje jeho vnitřnímu etickému přesvědčení, je třeba jej odmítnout a přepracovat.

Svůj nekompromisní postoj osvědčil Thoreau v roce 1846, kdy odmítl zaplatit daň z hlavy (poll tax), ačkoli u sebe částku měl. Za odpor proti státnímu úřadu si Thoreau vysloužil noc ve vězení, kterou hrdě odseděl. Thoreauovy myšlenky i apelativní styl jsou živé do současnosti, zvláště v dnešní době zvířené situací kolem voleb se jedná o inspirativní čtení.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Jan Hokeš,

1) Výslovnost - běžná počeštěná výslovnost je "Toró", ale správně je to v příspěvku V. Polidara - buď je přízvuk na první nebo na druhé slabice (oboje je možné), přičemž první hláska je [θ] - zvuk, který v ČJ nemáme, stejné je to například ve slově "thank".
2) Občanská neposlušnost a jiné eseje z nakl. Christiania - to je bohužel děsný překlad, eseje jsou navíc zkrácené. To už je lepší překlad Z. Franty z roku 1925 (Toulky přírodou a pohledy do společnosti). Občanská nepsolušnost vyšla ještě samostatně v kapesní edici nakl. Zvláštní vydání, stejně tak Chůze (1994) - v obou případech se jedná o lehce zmodernizované Frantovy překlady.
3) Přátelství - je zajímavé, že to vyšlo v ČJ jako samostatný text. Thoreau ho tak sice původně napsal, ale vložil ho do knihy A Week on the Concord and Merrimack Rivers.
4) Další překlady: začátkem roku 2010 vyjde v nakl. Paseka sedm esejů (4 z nich v ČJ poprvé) pod názvem Toulky přírodou.

Ivo Fencl,

Od Thoreaua česky také: Přátelství (česky 1927), Toulky přírodou a pohledy do společnosti (česky 1925)

Richard Olehla,

V roce 1994 vyšel ve slovenském nakladatelství Christiania český překlad jeho esejí Občanská neposlušnost a jiné eseje. 85 stran velmi, velmi inspirativního čtení! K sehnání v Městské knihovně v Praze, kupříkladu.

Pavel,

Neporadíte mi někdo, kde je možno sehnat další Thoreauova díla, či snad dokonce vyšlo něco kromě Waldenu v češtině? Děkuji

Jan Aklab,

Vyznavačkou jeho knih a myšlenek je paní Eliška Hašková-Coolidge, která pracovala pro 5 amerických prezidentů a vyslovuje ho "Toró"... !

Vladimir Polidar,

Wiki:

Bronson Alcott noted in his journal that Thoreau pronounced his family name [ˈθɔrəʊ], stressing the first syllable, not the second as is common today. A Concord variant is ['θɜːrəʊ], like the standard American pronunciation of the word “thorough.”

Freemanova Michaela,

Thoreau se jako Rousseau v americtine a anglictine cist nebude, protoze tyto dva jazyky nemaji stejnou vyslovnost jako francouzstina, i kdyz jsou s ni pribuzne. Nejlepe se poptat nejakeho erudovaneho anglisty.
Mne by spis zajimalo toto:
Setkal se kdokoliv z ctenaru pri svych badatelskych expedicich se skladatelem z 18. stoleti, ktery se jmenoval Rousseau a pusobil (snad) na Morave?
Tesim se na odpovedi.
MF

salam23,

I když Thoreau patří mezi mé nejoblíbenější spisovatele a filosofy, dosud mi nikdo nebyl schopen poradit, jak se jeho jméno přesně vyslovuje. Najde se zde někdo takový? Soudě podle koncovky -eau, jež je podobná jako u jména Rousseau [rusó], bych tipnul výslovnost na [toró].