Sociální detektivka Gretelis Holmové
Holm, Gretelise: Vraždy na ostrově 1

Sociální detektivka Gretelis Holmové

Detektivní román Vraždy na ostrově je dílem dánské spisovatelky Gretelise Holmové. Tato bývalá novinářka se svými kriminálními příběhy slaví úspěchy ve Skandinávii, Německu i Nizozemí - a nyní se s její tvorbou mohou seznámit i čtenáři čeští.

Nakladatelství Romeo před nedávnem vydalo detektivní román Vraždy na ostrově (dánský originál vyšel r. 2004) dánské spisovatelky Gretelise Holmové. Tato bývalá novinářka se svými kriminálními příběhy slaví úspěchy ve Skandinávii, Německu i Nizozemí a nyní se s jejím dílem mohou poprvé seznámit i čtenáři čeští.

Hlavní hrdinkou Vražd na ostrově je Karin Sommerová, do jisté míry autorčino alter ego, žena stejného věku a profese jako ona sama. Novinářka Karin si bere neplacené volno a uchyluje se na několik měsíců na jeden maličký dánský ostrov, kde hodlá v klidu napsat zamýšlenou knihu o čarodějnických procesech. Na oplátku za volno, které jí redakce novin poskytla, se uvolila, že napíše sérii článků o situaci na ostrově, které by měly být jakousi etnologickou a sociologickou sondou do poměrů v tamějším malém a uzavřeném společenství.

Vytouženého klidu na psaní v dobrovolném azylu však Karin nachází pramálo, protože v domově důchodců na ostrově právě tou dobou záhadně umírá několik tamějších svěřenců, kterým s největší pravděpodobností někdo na onen svět pomohl. Když začnou vycházet na světlo podezřelé okolnosti, zatkne policie jednu z ústavních ošetřovatelek, nevzhlednou, nešťastnou a všemi opovrhovanou ženu, ve které mnozí z ostrovanů vidí vražedkyni. Karin zjišťuje, že tento případ a současný život na ostrově mají s hony na čarodějnice nejednu nečekanou podobnost.

Z terénního výzkumu, který hlavní hrdinka románu v souvislosti se svými plánovanými články provádí, se tak stále více stává pátrání po pachateli vražd. Pod povrchem zdánlivé idyly života v miniaturním ostrovním společenství Karin Sommerová odhaluje příběhy dávných nepřátelství a sporů a v proklamované tezi představitelů ostrova o tamější „beztřídní společnosti“, sociální rovnosti a bezkonfliktním soužití jeho obyvatel se objevuje nejedna trhlina. Ukazuje se, že motiv k záhadným, zdánlivě nesmyslným a zbytečným vraždám starých a nemocných důchodců by mohl mít překvapivě vysoký počet ostrovanů, z nichž nejeden navíc patří k tamější „elitě“.

Holmová využívá prostoru detektivního románu k tomu, aby se vyslovovala k aktuálním tématům současnosti, jako jsou nejrůznější náboženská a duchovní hnutí, důchodový systém čí eutanazie. Nachází paralely mezi hony na čarodějnice v sedmnáctém století a označováním nejrůznějších „nepřátel“ dnešní společnosti a na rozličných příkladech kritizuje současnou právní praxi. I policisté, kteří na ostrově po vrahovi pátrají, se nechají unášet svými sympatiemi, antipatiemi a předsudky, místo aby racionálně uvažovali a striktně se drželi zjištěných faktů.

I proto je vnímavá a citlivá Karin Sommerová, která pátrá metodou rozhovorů s obyvateli ostrova a rešerší v místním archivu, nakonec při pátrání úspěšnější než celý tým policistů, který navíc má k dispozici množství odborníků a specialistů a nejmodernější technické zázemí.

Vyšlo v Hospodářských novinách

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Helena Březinová, Romeo, Praha, 2006, 237 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse