Cesta do pekel
Collins, Max Allan; Rayner, Richard Piers: Cesta do pekel

Cesta do pekel

Cesta do pekel. Další komiks zachycující glorifikovanou atmosféru třicátých let. Další gangsterka, která je zasazena do přesných historických reálií, aby byl dojem autentičnosti co nejvyšší.

Road to Perdition. Cesta do pekel. Další komiks zachycující glorifikovanou atmosféru třicátých let. Další gangsterka, která je zasazena do přesných historických reálií, aby byl dojem autentičnosti co nejvyšší. To, že podle komiksu byl natočen docela úspěšný film s Tomem Hanksem v hlavní roli, je už celkem vedlejší. Tady jde o ty obrázky!

Komiks kreslil Richard Piers Rayner, který před Cestou do pekel pracoval na sériích jako Hellblazer, nebo Swamp Thing/Bažináč; až tento komiks mu však dal možnost naplno projevit talent pro detail. O pečlivosti, se kterou na komiksu pracoval, svědčí i to, že jej piloval čtyři roky. V tomto světle je film jen pouhým nedokonalým stínem jeho práce.

Také autor libreta, Max Allan Collins, měl při psaní Cesty do pekel za sebou už dost zkušeností s komiksy, vždyť léta psal příběhy legendárního Dicka Tracyho. Byl také u zrodu stejnojmenného filmu a je autorem oceňovaných detektivek právě ze třicátých let. Cesta do pekel vznikla ve chvíli, kdy přišel o práci na Tracym, ale jak vidno, právě díky andělovi smrti O´Sullivanovi, historické postavě, o niž v příběhu jde, se dostal mezi špičkové komiksové scenáristy.

Jak se píše v doslovu, všechny události z komiksu se víceméně staly. V komiksu pochopitelně nemůže chybět Al Capone na vrcholu svých sil, v dobách, kdy ještě vše drží ve svých rukách. Tvoří tak kontrapunkt k příběhu zrazeného zabijáka spřátelené mafiánské rodiny. Ten je hlavním hrdinou celého příběhu, který po letech rekonstruuje jeho syn, jenž se celé Cesty do pekel, celé cesty za pomstou a za přímočarou spravedlností, zúčastnil.

Podobně jako u Moorova Z pekla i zde jsou to právě historické události a postavy, co z dalšího gangsterského komiksu tvoří nejen něco výjimečného, ale zároveň slušnou studii a vlastní hypotézu toho, jak se tenkrát všechno mohlo odehrát.

Ke srovnávání s komiksem Z pekla nutí i podobně sugestivní a pravdivá kresba, která s příběhem zachycuje tehdejší dobu tak živě, až vystupuje ze stránek. Přitom se dá říci, že se jedná o klasický gangsterský komiks, který však nenavazuje na to, co již bylo napsáno. Vše, co by jinde působilo jako žánrové klišé, vypadá v Cestě do pekel jako předobraz všech ostatních komiksů s podobným námětem – i když vzniknul až v roce 1998. Collins se nezatěžuje nějakými vzory a předchůdci a tvrdošíjně trvá na tom, že příběh se odehrál přesně tak, jak jej popisuje on – tedy až na momenty, kdy nechává čtenáře spekulovat o krátkých úsecích děje, což jen umocňuje dojem ze čtení.

Co tedy dostaneme? Autoři komiksu nám servírují příběh o cti a o zradě, o lásce a pomstě za její zmaření. To jsou nesmrtelná témata a jejich nosnost je při dobrém zpracování nepopiratelná. Což je i případ Cesty do pekel. K tomu již v názvu zazní motiv hlavní – cesta. Putování za odplatou tvoří ústřední obraz těch nejslavnějších bájí, legend, příběhů i dobrodružných románů. V Cestě do pekel - příběhu, ve kterém je všechno, co si může milovník „romantických" let velké americké krize přát – naštěstí jedna věc chybí – sentiment. Tomu se Collins vyhnul a i díky tomu se Cesta do pekel stala legendou.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Max Allan Collins; Richard Piers Rayner: Cesta do pekel. Přel. Dana Krejčová, Comics Centrum, Praha, 2006, 304 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse