Lindgren, Torgny

Lindgren, Torgny

portrét beletrie zahraniční

Torgny Lindgren, jeden z nejvýše ceněných současných švédských prozaiků, se narodil roku 1938 v severní provincii Västerbotten a zemřel roku 2017 ve Stockholmu. Přestože debutoval již v roce 1965, proslavil se až svým prvním „västerbottenským“ románem Cesty hada na skále (1982, česky 1988).

Torgny Lindgren

Torgny Lindgren, jeden z nejvýše ceněných současných švédských prozaiků, se narodil roku 1938 v severní provincii Västerbotten a zemřel roku 2017 ve Stockholmu. Přestože debutoval již v roce 1965, proslavil se až svým prvním „västerbottenským“ románem Cesty hada na skále (1982, česky 1988), inspirovaným vypravěčskou tradicí a náboženskou horlivostí domovského regionu. Tématu zázračnosti, ale i zneužitelnosti mluveného a psaného slova, které v něm zpracoval do formy jóbovského podobenství, je od té doby až na výjimky věrný.

Vrací se k němu v motivicky rozmanitých povídkách, jež stylizací někdy připomínají ten nejlepší ruský skaz a jež se roku 2003 dočkaly souborného vydání pod názvem Berättelserna (Vyprávění; česky ve výboru Souchotě a jiná slova, 2008). Věnoval mu i celou románovou trilogii: její první dva díly u nás vyšly pod názvy Čmeláčí med (1995, česky 1999) a Přerušený příběh (2002, česky 2005), završena byla teprve roku 2005 románem Dorés Bibel (Bible Gustava Doré).

K literárnímu jazyku má vyhlášený podivín Lindgren vztah bez nadsázky smyslný. Užívá ho s něžným citem potulného vypravěče a často mu dodává váhy i grotesknosti pomocí västerbottenského nářečí. Jeho knihy se překládají, vydávají a s chutí čtou všude po světě.

Bibliografie:
1965 - Plåtsax, hjärtats instrument, poezie
1970 - Dikter från Vimmerby, poezie
1971 - Hur skulle det vara om man vore Olof Palme?, poezie
1972 - Skolbagateller medan jag försökte skriva till mina överordnade, povídky
1973 - Övriga frågor, román
1975 - Hallen, román
1979 - Brännvinsfursten, román
1981 - Skrämmer dig minuten, román
1981 - Markus, román
1982 - Slaktningen vid Sju ekars kulle, drama
1982 - Ormens väg på hälleberget, román (česky Cesty hada na skále, 1988)
1983 - Merabs skönhet, povídky (česky ve výboru Souchotě a jiná slova, 2008)
1984 - Bat Seba, román (česky David a Bat-šeba, 1992)
1986 - Fadershanden och Giga. Två skådespel, dramata, spolu s Erikem Åkerlundem
1986 - Legender, povídky (česky ve výboru Souchotě a jiná slova, 2008)
1987 - Ljuset, román
1988 - Kärleksguden Frö, román
1990 - Den röda slöjan, román, (spolu s Erikem Åkerlundem, pod pseudonymem Hans Lamborn)
1991 - Till sanningens lov. Rammakaren Theodor Marklunds egen redogörelse, román (česky Chvála pravdy, 2018)
1995 - Hummelhonung, román (česky Čmeláčí med, 1999)
1999 - I Brokiga Blads vatten, povídky (česky ve výboru Souchotě a jiná slova, 2008)
2002 - Pölsan, román (česky Přerušený příběh, 2005)
2003 - Döden ett bekymmer, román
2003 - Berättelserna, povídky (česky ve výboru Souchotě a jiná slova, 2008)
2005 - Dorés bibel, román (česky Dorého bible, 2010)
2007 - Norrlands akvavit (česky Norrlandský akvavit, 2009)
2014 – Klingsor (Česky Klingsor, 2015)

 

© Anežka Kuzmičová
 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 4043x

Inzerce
Inzerce