Pařížské radovánky
Duteurtre, Benoît: Gaîté parisienne

Pařížské radovánky

Kniha Gaité parisienne vyšla v roce 1996 a autor v ní popisuje Paříž jako typické moderní velkoměsto v Evropě. Příběh by se stejně dobře mohl odehrávat v Praze roku 2006. Sleduje osudy Nicolase, mladého homosexuálního novináře intelektuála, který hledá lásku v komunitě gayů, s nimiž se však odmítá ztotožnit.

Benoît Duteurtre začal s podporou Samuela Becketta publikovat v revui Minuit. Napsal několik románů. Za svá díla již autor dostal tři francouzské ceny za literaturu.

Kniha Gaîté parisienne vyšla v roce 1996 a autor v ní popisuje Paříž jako typické moderní velkoměsto v Evropě. Příběh by se stejně dobře mohl odehrávat v Praze roku 2006. Děj popisuje Nicolase, mladého homosexuálního novináře intelektuála, který hledá lásku v komunitě gayů, s nimiž se však odmítá ztotožnit. Najít lásku se mu nakonec nepodaří, ale Nicolas přesto v závěru knihy pociťuje jistý klid a štěstí z jara v Paříži.

V knize se proplétá děj Nicolasova osamělého života se scénami moderní Paříže. Autor klade velký důraz na prolínání moderního a tradičního, nového a starého, intelektuálního a banálního a na absurditu dnešního staro-nového světa. Toto téma známe již z jeho knihy Služba zákazníkům, která vyšla v češtině v roce 2005.

Stylisticky je Duteurtre zajímavý hlavně díky svým popisům, které předstírají objektivitu, ale zanechávají ve čtenáři pocit absurdity a tragikomiky.

Tato Duteurtrova kniha česky zatím nevyšla, což je možná škoda. Duteurtre je již českým čtenářům známý a jeho popis společnosti a vztahu jednotlivce v ní odpovídá i nynější společnosti české. Také jeho popisy gay komunity a jejích vztahů jsou v češtině zatím nepopsané a pro čtenáře jistě lákavé.

 

Z Duteurtrova díla dosud česky vyšlo:
Služba zákazníkům (Service clientele), přel. Růžena Ostrá, Atlantis, 2005
Cesta do Francie (Le Voyage en France), přel. Růžena Ostrá, Atlantis, 2004
Divná doba (Drole de temps), přel. Růžena Ostrá, Atlantis, 2003
Totální výprodej (Tout doit disparaitre), přel. Lenka Kavanová, Atlantis, 2000

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Gallimard, 1996.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Ales Knapp,

A proc kniha nevysla cesky? Neni to vinou prudernich nakladatelu, kteri pred homoesexualni tematikou strkaji hlavu do pisku?