Život v jednotlivých epizodách
Atwood, Margaret: Moral Disorder

Život v jednotlivých epizodách

V Moral Disorder Atwoodová popisuje historii celé rodiny Tiga a Nell, která začíná ve třicátých letech v Torontu a táhne se až do dnešní doby.

Ve světě Margaret Atwoodové je radosti pomálu, za rohem vždycky číhá nějaké neštěstí. Její hrdinové – slušelo by se spíše napsat hrdinky, protože protagonisty Atwoodové knih jsou hlavně ženy – mají vysoké osobní i profesionální ambice, avšak osud jim dává co proto. Stejně jsou na tom i Tig a Nell z Atwoodové nové knihy Moral Disorder (Nesoulad mravů). Ačkoli jde oficiálně o sbírku povídek, fakticky je to román na pokračování: oba hrdinové totiž figurují ve všech příbězích.

V Moral Disorder Atwoodová popisuje historii celé rodiny Tiga a Nell, která začíná ve třicátých letech v Torontu a táhne se až do dnešní doby, v níž oba manželé žijí na farmě kdesi na kanadském venkově. V retrospektivě se dozvídáme o dětství a mládí Nell, jejíž sestra Lizzie trpěla schizofrenií, jsme svědky okamžiku, kdy poprvé uvidí svého budoucího manžela (seznámí je Tigova první žena). Sledujeme, jak oba manželé postupně stárnou, jak zapomínají, co všechno se jim společně přihodilo. Jednotlivé povídky působí jako takřka náhodně vybrané epizody z běžného života, všechny jsou však poměrně neveselé a temné. Moral Disorder je jako kniha vzpomínek, končící Alzheimerovou nemocí a zapomněním.

Atmosféra Atwoodové tvorby je plná apokalyptických ozvěn. Její hrdinové musí čelit nebezpečí postnukleárního světa i mezních životních situací. Moral Disorder je v tomto ohledu spíše intimnější, protože řeší „pouze“ apokalypsu osobní. Pro autorku je konec vždycky špatný, proto její knihy nemají pozitivní rozuzlení. Happyend nenajdeme ani v Moral Disorder; místo něj je tu alespoň nový začátek.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Margaret Atwood: Moral Disorder. And Other Stories. Nan A. Talese/Doubleday, New York, 2006, 225 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse