O půlnoci zemřu
Barker, Kyle: O půlnoci zemřu

O půlnoci zemřu

Kyle Baker vymyslel šílenou komiksovou grotesku se spoustou honiček, zvratů a převratů, kterou v roce 2000 vydalo na ne úplně standardní komiksy specializované Vertigo a od nich ještě před letošním Silvestrem přeložila a znovu vydala Crew. Před Silvestrem a před půlnocí, protože O půlnoci zemřu!

Kyle Baker vymyslel šílenou komiksovou grotesku se spoustou honiček a zvratů, kterou v roce 2000 vydalo na ne úplně standardní komiksy specializované Vertigo a od nich ještě před letošním Silvestrem přeložila a znovu vydala Crew. Před Silvestrem a před půlnocí, protože O půlnoci zemřu!

Příběh O půlnoci zemřu se pohybuje kdesi na hranici komiksového mainstreamu. Jedná se o komiks civilní, přesto však se silně karikovanou podívanou, která přivádí na český trh opět něco nového. Je otázka, jak se komiks chytí, ale na stranu druhou je to důkaz, že český komiksový průmysl (snad se nejedná o oxymóron) se vzmohl do té míry, že mohou nakladatelé i riskovat.

Autorem jednoduché akční hříčky je Kyle Baker. Vyvstane-li někdy otázka, jak tvoří Kyle Baker, tak právě tak, jak můžeme vidět v jeho prvním komiksu, který u nás vychází. Jedná přímočaře, nevymýšlí složité konstrukty a sází na akci (přesto jde o zcela jiný druh akce, než na jaký jsou čtenáři zvyklí třeba z Loba).

Komiks O půlnoci zemřu přesně vystihuje Bakerovu práci. Jeden zvrat střídá druhý, v příběhu se hodně běhá (aby ne, když hlavní hrdina spolykal tubu prášků, jenže ta, kvůli které to udělal, se mu vrátila a on má zas důvod žít, jenže pomoc dostane jedině od lékařky, která jde na Silvestrovskou pařbu 99/00 s bývalým jeho současné, jenž ho chce zabít, a navíc je všude zcela logicky snad milion lidí).

I když nazvat tuto grotesku komiksem je možná poněkud nadsazené. Tato hříčka se totiž pohybuje nejen na hranici mainstramu, ale také mezi komiksem a animovanou groteskou. Počítačová, místy 3D kresba, žádné bubliny (text je pod obrázky, což navíc muselo v českém vydání ušetřit spoustu práce), „animákové“ honičky a efekty.

Humor také odpovídá žánru, situační komika vládne celému komiksu i kresbě (ovšem vtipy zde použité v žádném případě neurazí). Baker má svůj styl, který čtenáři buď sedne, nebo nesedne. Pokud ano a O půlnoci zemřu se chytne, dočkají se třeba Češi jeho dalších komiksů (i v Půlnoci několikrát naráží například na svoje Proč nenávidím Saturn) a nejen jediného příběhu kovboje Williho (vyšel v Crewi, která by v Bakerovi ráda pokračovala) a vůbec dalších děl a dílek podobného ražení.

Grotesky ale v Česku nikdy nevadily a pokud jsou aspoň trochu černé (a Baker je černý vždy), mohlo by se O půlnoci zemřu líbit a snad to i dobře dopadne. I když... Je po půlnoci a já jsem pořád tady...

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Štěpán Kopřiva, Crew, Praha, 2006, 64 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse