Florian Illies se vrací domů
Illies, Florian: Ortsgespräch

Florian Illies se vrací domů

Florian Illies vydal v roce 2000 knihu Generace Golf a tímto názvem se brzy začala označovat celá generace německých třicátníků, symbolem jejichž statusu je právě VW Golf, pronajatý byt ve velkoměstě a přehrávané sebevědomí.

Florian Illies vydal v roce 2000 knihu Generace Golf a tímto názvem se brzy začala označovat celá generace německých třicátníků, symbolem jejichž statusu je právě VW Golf, pronajatý byt ve velkoměstě a přehrávané sebevědomí. Ve své poslední knize Ortsgespräch (Místní hovor) se ale Florian Illies takříkajíc vrací domů – opouští velkoměstský flair a přiznává se ke svému venkovskému původu. „Dříve jsem měl pocit, že se lidi stydí za svůj provinciální původ, dnes se ovšem řada z nich pyšní tím, z jaké díry jsou. Každý druhý má teď ve městě terénní vůz, nábytek ve venkovském stylu a kupuje si mléko se jménem Landliebe – Láska k venkovu,“ řekl autor v rozhovoru pro časopis Buchjournal.

Ve své knize vychází Illies především ze vzpomínek na dětství, které pro něj symbolizuje třeba sklizeň jablek, karneval, letní koupání v rybníku nebo obchůdek na rohu, a popisuje své rodné městečko Schlitz v údolí Fuldy. Kniha vzbudila po svém vydání velký zájem – z prvních ohlasů se dokonce zdálo, že se všichni z velkoměst pod vlivem této knihy odstěhují na venkov. Recenze do jisté míry přitakávají, že se autorovi daří umným idylickým líčením venkova čtenáře získat. Ovšem nakonec kritiky ve všech velkých novinách vyznívají spíše negativně, ač oceňují autorův vypravěčský talent – autorovi vytýkají, že popisuje situace, které by se mohly odehrát i ve městě, vyčítají mu sentimentalismus a frivolnost. I tak však recenzentka Süddeutsche Zeitung zalitovala, že se ve Schlitzu nenarodila.

V době, kdy německý trh zaplavují knihy jako Deutschlandreise od Rogera Willemsena nebo Mein deutsches Dschungelbuch od Wladimira Kaminera, které s ironií zachycují normalitu německé provincie, se Illiesův román dá chápat jako zpečetění této vlny.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Karl Blessing Verlag, München, 2006, 208 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse